În România, aproximativ 30.000 de persoane suferă de Tulburări din Spectrul Autismului. Pe scurt: TSA. În lume, 1 băiat din 84 și o fetiță din 157 a primit acest diagnostic.
De ce a fost nevoie de o Zi Internațională a Conștientizării Autismului? Pentru că, neștiind cauzele acestei afecțiuni, cunoscându-i doar efectele, nu putem să o eradicăm cu o pilulă, cu un vaccin, cu o amputare. Trebuie să învățăm să recunoaștem semnele TSA din timp, pentru a interveni rapid și a (re)construi destinul copiilor noștri. Marcarea acestei zile speciale, la 2 aprilie, se va face prin diferite evenimente și acțiuni: un miting în Parcul Colțea din Capitală, un marș în Parcul Unirii, iluminarea în albastru a mai multor clădiri instituționale din București și din țară, în cadrul campaniei internaționale „Light It Up Blue”.
Casa Soarelui
„Noi ne-am dorit să marcăm acest moment prin inaugurarea unui nou centru, în parteneriat public-privat, cu servicii gratuite, chiar pe 2 aprilie”, ne-a declarat Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism, asociație în care sunt înscrise peste 140 de familii cu copii diagnosticați cu TSA. Centrul Casa Soarelui (strada Marin Pazon nr. 2B), destinat diagnosticului precoce și intervenției timpurii în autism, este al doilea deschis de Help Autism în mai puțin de o jumătate de an, după cel din strada Delea Nouă nr. 36. Parteneri la acest proiect sunt Primăria Sectorului 3 și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 3. „De ce este un parteneriat public-privat? Pentru că Primăria ne-a oferit spațiul, plătind cheltuielile de întreținere și utilități și parțial plata salariilor – pentru întreținere și asistență socială -, iar aportul nostru este de a dota corespunzător centrul și de a plăti psihoterapeuții”, spune Daniela Bololoi. Fondurile Asociației Help Autism destinate acestui proiect provin exclusiv de la părinți, în cadrul programului „Părinte pentru Părinte”. Deja selecția celor 22 de copii care vor beneficia de terapie la Casa Soarelui a fost făcută de o comisie formată tot din părinți de copii cu autism. Alți 25 de copii fac terapie prin același program la centrul din Delea Nouă.
Evenimentul de astăzi nu este singular. În perioada 28-30 martie a avut loc cea de a III-a ediție a Conferinței Naționale de Analiză Aplicată a Comportamentului (organizatori: Asociația Help Autism și ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată), cu peste 400 de participanți și invitați de la Centrul de Sănătate Mintală, Ministerul Educației, Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului ș.a. Conferința a adus o abordare multidisciplinară a temei și a anunțat introducerea screeningului ca „Program Național de Identificare Precoce a Tulburărilor de Spectru Autist și Tulburări Asociate”. Printre invitații de marcă din străinătate, s-a remarcat prof. univ. dr. Daniel David, profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie, directorul programului de cercetare de la Albert Ellis Institute din New York. Conferința a fost un bun prilej de a marca și stadiul în care se află elaborarea normelor de aplicare a Legii 200/2013, care se pare că se apropie de o fericită finalizare (după o altă „lege a autismului”, cea din 2010, neaplicată nici până în prezent, aceasta este o știre îmbucurătoare).
Suflet în culori
Mâine, 3 aprilie, Asociația Help Autism, împreună cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură (AMAC), organizează un concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism. Concertul, care va avea loc cu începere de la ora 19.00 la Sala Radio, este susținut de patru tineri artiști: soprana Rodica Vică, tenorul {tefan Pop, violonistul Vlad Maistorovici și pianistul {tefan Doniga și va fi prezentat de actrița Manuela Hărăbor și de Marius Constantinescu. „Concertul Suflet în Culori este un proiect pilot prin care ne-am dori să atragem atenția prin muzică asupra unei chestiuni care ne privește pe noi toți – responsabilitatea față de celălalt”, spunea Mihai Stan, președintele AMAC, precizând că scopul este „de a sensibiliza publicul meloman și nu numai cu privire la existența autismului ca problemă a prezentului”.
Mai multe detalii despre cele două evenimente au putut afla jurnaliștii în cadrul conferinței de presă care a avut loc marți, 1 aprilie, la Centru InfoEuropa al Ministerului Afacerilor Externe.
Iată și care sunt mărturisirile celor patru artiști cu privire la evenimentul la care vor lua parte mâine, pe scena Sălii Radio - cea mai importantă scenă de concerte clasice din România:
Vlad Hîrlav Maistorovici, violonist
„Îmi face mare plăcere să accept invitația lui Mihai Stan de a participa la acest eveniment. Dincolo de satisfacția muzicală a unei colaborări inedite cu minunații mei colegi, am avut ocazia de a descoperi activitatea admirabilă a Asociatiei Help Autism. Sper să vă bucurați de muzica noastră și acest lucru să vă inspire să sprijiniți activitatea terapeuților Help Autism, adevărații îngeri ocrotitori ai copiilor ce își încep viața cu mai multe greutăți decât ar trebui."
Rodica Vică, soprană
„Vocația de artist nu ne-o alegem noi, ea ne alege pe noi, și astfel devenim privilegiați prin bucuria de a profesa mereu ceea ce ne place și de a ne identifica cu Arta. De aceea, cred că, atunci când este nevoie, ar trebui să folosim acest dar pentru a-i ajuta pe cei mai putin norocoși.
Mă dedic în totalitate campaniei SUFLET ÎN CULORI și rog publicul meloman să vina pe data de 3 aprilie la Sala Radio. Nu doar că vor susține la rândul lor copiii cu autism, dar vor avea parte de o seara muzicală la cel mai înalt nivel, adică vor iesi câștigați de două ori din această experiență.”
Ștefan Pop, tenor
„Dintre toate artele, muzica reprezintă probabil cea mai pură și cea mai simplă formă de comunicare între suflete. M-aș simți fericit dacă muzica mea și a colegilor mei alături de care voi urca pe scena concertului SUFLET ÎN CULORI va reuși să transmită sufletelor spectatorilor mesajul emoționant al acestor copii inocenți. Ei au nevoie de ajutorul oamenilor de bine pentru a face ca lumea lor, a copiilor cu autism, și lumea noastră să interfereze. Sunt onorat că am fost ales să fiu parte a acestui proiect caritabil și sper ca astfel de întâmplări să aibă răsunet și urmare .”
Ștefan Doniga, pianist
„E emoționant ceea ce se întâmplă. E greșit că noi, în cursa noastră zilnică, de a atinge punctele de pe lista noastră de activități evităm să ne gândim la aceste cauze nobile, emoționante. Îmi pare bine că există oameni care să ne tragă de mânecă, mai ales pe noi cei care chiar putem să ne implicăm și să dăruim atenție, putem să atragem atenție, să reținem imagine asupra unei cauze, mult mai importante decât foarte multe lucruri care ne vin în mod normal. Sunt recunoscător că acum fac parte din acest proiect, din această echipă și din acest lucru care s-a întâmplat și mă gândesc totuși cât de multe alte lucruri atât de bune și atât de frumoase ar mai fi de făcut... Pentru că în momentul în care ți se deschide o mică intrare într-un univers pe care până atunci ori l-ai refuzat ori nu știai că există ori l-ai ignorat cu bunăștiință, cred că ai sentimentul comun al unei revelații. Am o revelație pentru că văd cât de multe lucruri minunate am putea face din statura noastră, a oamenilor care ies în fața publicului și pot să atragă atenția. Am putea atrage atenția asupra unor multe alte lucruri grave sau bune, utile, frumoase... Și, personal, regret că n-am făcut-o până acum.”
Marius Constantinescu, realizator TV, prezentator eveniment
„Sunt mai mult decât fericit și onorat de participarea mea la acest concert care, o dată în plus, ar trebui să ne reamintească de ceea ce ne stă în ADN: arta de a fi oameni."