x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Obezitatea la braţ cu depresia. Copii care au multe kilograme peste greutatea normală au şi multe probleme psihologice

Obezitatea la braţ cu depresia. Copii care au multe kilograme peste greutatea normală au şi multe probleme psihologice

de Magda Marincovici    |    25 Mar 2014   •   20:24
Obezitatea la braţ cu depresia. Copii care au multe kilograme peste greutatea normală au şi multe probleme psihologice
Sursa foto: Thinkstock

Un necaz nu vine niciodată singur. Adică obezitatea îşi dă mâna cu depresia în cazul adolescenţilor, susţin cerecetătorii americani într-un nou studiu, apărut în publicaţia de specialitate International Journal Obesity. 

Studiile anterioare consacrate acestui subiect ofereau rezultate contradictorii şi nu stabileau legătura clară dintre obezitate şi depresie în cazul adolescenţilor, spune Naomi Marmorstein, profesor de psihologie la Universitatea Rutgers-Camden, autorul principal al acestei cercetări. Echipa lui a dorit să evidenţieze fără echivoc această legătură şi pentru aceasta a monitorizat din punct de vedere medical 1.500 de persoane cu vârste între 11 şi 24 de ani. Aceste persoane au fost evaluate la diferite vârste: 11, 14, 17, 20 şi 24 de ani în privinţa greutăţii, a indicelui de masă corporală şi în privinţa eventualelor simptome de depresie.

Cercetătorii au constatat că depresia se instalează la debutul adolescenţei şi obezitatea la ieşirea din adolescenţă. În cazul tinerelor la care obezitatea apare la finalul adolescenţei, cercetătorii au observat că acestea sunt depresive la maturitate.

Autorii studiului spun că “depresia poate să provoca apariţia obezităţii, deoarece, frecvent declanşează creşterea poftei de mâncare, tulburări ale somnului şi stare de somnolenţă. Dar şi obezitatea poate deschide larg uşa depresiei din cauza stării continue de neumulţumire legate de multele kilograme peste greutatea normală, de diminuarea încrederii şi a respectului în propria persoană, de căderea în capcana unui sedentarism extrem. 

Conf. dr. Gabriela Roman, atrage atenţia că, în ultimul perioadă, a crescut numărul copiilor care suferă din cauza kilogramelor în plus. “Ei ar trebuie să fie consultaţi de medicul de familie sau de nutriţionist. Oricum, părinţii sunt cei care trebui să se alarmeze şi să solicite sfatul specialistului. Problema este că aceşti copii dezvoltă numeroase probleme psihologice, se izolează de cele mai multe ori pentru că sunt stigmatizaţi de colegi, dar şi de cei din jur”, avertizează confr. dr. Roman.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 27% dintre adolescenţii până la vârsta de 13 ani şi 33% dintre copiii până la vârsta de 11 ani sunt supraponderali. “Obezitatea câştigă teren din două motive: activitatea fizică insuficientă şi consumul de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi, semnalează Zsuzsanna Jakab, director al OMS pentru Europa. Această combinaţie de factori este fatală. Percepţia noastră asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. Să fii supraponderal este văzut acum drept ceva obişnuit. Nu trebuie să mai lăsăm o generaţie să crească în ideea că obezitatea este o nouă normă”.


×
Subiecte în articol: obezitate