Studiul, publicat în revista Scientific Reports, a analizat 88 de copii sănătoși cu vârste între 2 și 14 ani din zonele urbane din nord-vestul Chinei.
Timp de două săptămâni, jumătate dintre copii s-au culcat constant înainte de ora 21.30, iar cealaltă jumătate după această oră.
„Am examinat flora intestinală și probe de sânge de la acești copii pentru a vedea dacă există diferențe între cele două grupuri”, spune Chunmei Mao, cercetător la Gansu Rehabilitation Center Hospital și coordonatorul studiului.
Copiii care se culcau mai devreme aveau o prezență mai mare de microbi intestinali benefici. Cei care se culcau târziu aveau o prezență mai ridicată de microbi intestinali potențial dăunători.
Ambele grupuri dormeau aproximativ același număr de ore pe noapte, dar cei care se culcau mai târziu adormeau mai repede, notează Science Alert.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că relația dintre sănătatea intestinală și somn este complexă. „Nu putem spune cu certitudine că un anumit tip de microbi este întotdeauna bun sau rău", a precizat Mao. „Avem nevoie de mai multe studii pentru a înțelege pe deplin aceste mecanisme".
Studiul se alătură unui volum tot mai mare de cercetări care sugerează o legătură strânsă între somn și sănătatea intestinală. Descoperiri recente au arătat că microbii intestinali pot fi implicați în reglarea somnului și invers.
(sursa: Mediafax)