x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Pantofii micutului, usori si comozi

Pantofii micutului, usori si comozi

24 Mar 2006   •   00:00

Din ce in ce mai multi parinti sunt ingrijorati ca micutul lor nu are formata scobitura din talpa, ca are picioarele deformate sau ca nu merge normal. Din aceasta cauza ei apeleaza frecvent la specialisti, incercand sa obtina fie ghetute ortopedice, fie o trimitere la kinetoterapeut. Grijile parintilor sunt insa de cele mai multe ori neintemeiate, deoarece, dupa o anumita varsta, toate aceste probleme dispar.

Descult pana la doi ani

Cea mai mare preocupare a parintilor ar trebui sa fie ca micutul sa nu poarte ghetute decat dupa un an si jumatate – doi. Iar atunci cand aleg incaltamintea copilului, mamica si taticul trebuie sa aiba in vedere doua criterii: ghetutele sa fie usoare, iar talpa sa fie flexibila, ca sa permita indoirea labei piciorului. "Atunci cand invata sa mearga, copilul trebuie sa aiba doar ciorapei in picioare. Incaltamintea, oricat ni s-ar parea noua de usoara, atarna greu pentru muschiuletul inca neformat al micutului", atrage atentia profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Chirurgie Spinala de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Talonetele – o iluzie

Inainte de 4 ani, 96% dintre copii au piciorul plat. De aceea, foarte multi parinti recurg, inca de la 5-6 luni, la utilizarea talonetelor in incaltamintea micutului, convinsi fiind ca astfel vor favoriza aparitia scobiturii din talpa. "Ceea ce multi nu stiu este ca, in majoritatea cazurilor de picior plat pana la 4 ani, scobitura apare de la sine, fara aplicarea nici unui fel de tratament. In aceste situatii, talonetele sunt ineficiente si chiar daunatoare", subliniaza prof. dr. Mihai Jianu. In cadrul unor studii realizate pe zeci de mii de subiecti s-a demonstrat ca rezultatele la copiii cu si fara talonete sunt identice. "In lume, platfusul afecteaza 15% din populatia globului (aproximativ un miliard de oameni). Acelasi procent se inregistra la nivel mondial si acum 200 de ani, cand nu existau talonete, ceea ce dovedeste clar ineficienta lor", precizeaza specialistul. Diagnosticul de picior plat nu se pune inainte de varsta de 4 ani, deoarece aceasta particularitate este fiziologic normala. Daca insa dupa 4 ani medicul ortoped pune diagnosticul de platfus, parintii trebuie sa stie ca aceasta afectiune nu se vindeca nici cu ajutorul talonetelor, nici prin gimnastica medicala sau masaj. Singurele situatii in care se intervine chirurgical sunt cele in care piciorul plat este si dureros, in 2% din cazuri.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului