x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Pofta buna la E-uri rele?!

Pofta buna la E-uri rele?!

21 Feb 2006   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Pofticios si curios in acelasi timp, copilul ar manca orice. Atentie, parinti! Copilul nu este un adult in miniatura. Aveti grija ce ii puneti pe masa, daca vreti ca acesta sa se dezvolte armonios! Majoritatea produselor alimentare de pe piata contin E-uri sau aditivi alimentari: coloranti, conservanti, stabilizatori de gust, emulgatori, indulcitori artificiali. Acestia intra in compozitia cerealelor, dulciurilor, bauturilor carbogazoase, painii sau produselor din carne, multe dintre acestea facand parte din alimentatia zilnica a copiilor. Pe termen lung, E-urile rele isi pun amprenta: greturi, stari de voma, urticarie, dureri de cap, dar si tulburari de crestere, hiperactivitate, obezitate, boli cronice, aparitia unor tumori.

Sugarul


"Cu cat copilul este mai mic, cu atat E-urile sunt mai periculoase. In multe cazuri, aditivii alimentari bombardeaza organismul micutului inca de la varsta de sugar. Vinovate sunt mamele care lasa ca in alimentatia copilului sa se strecoare sucurile carbogazoase, dulciurile, mezelurile. Mamele trebuie sa fie atente si cu propria alimentatie in perioada de alaptare, deoarece s-a demonstrat ca unele E-uri pot ajunge in laptele matern si de acolo in organismul copilului", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Micutul este foarte vulnerabil in aceasta perioada, sistemul lui imunitar nu este format pana la 6-7 luni, iar laptele matern este cel care ii furnizeaza anticorpii necesari. Daca o data cu laptele matern, copilul primeste si E-uri, atunci nu trebuie sa ne mai miram de ce are lipsa de calciu sau de ce unele vitamine nu pot fi asimilate. Prof. dr. Mencinicopschi atrage atentia ca E 450, E 451 si E 452 (fosfati, polifosfati) care se gasesc in salamuri, in branzeturile topite interfereaza cu metabolismul calciului. Acesti aditivi pot determina atrofierea oaselor sau depuneri de calciu in articulatii. Din aceasta cauza le sunt interzise femeilor in perioada alaptarii si copiilor – pana la varsta de 7 ani. E 102 (tartrazina) – un colorant din sucuri, biscuiti sau fursecuri – impiedica asimilarea vitaminei B6 si a zincului. De asemenea, unii copii pot fi alergici la tartrazina. Asa se explica de ce unor copii aceste biscuitii si sucurile le provoaca edeme ale buzelor, urticarie, rinita si chiar soc anafilactic.

Evitati biscuitii!


De la varsta de 6-7 luni, copilul incepe sa primeasca hrana diversificata. Pe primul plan in aceasta perioada se afla biscuitii cu mar sau cu lapte, cerealele cu lapte. Atentie, caci biscuitii pot contine E 210 (acid benzoic) sau E 211 (benzoat de sodiu). Acidul benzoic, un conservant din produsele de patiserie, este cauza hiperaciditatii in cazul copiilor, iar unele studii l-au asociat chiar cu cancerul. Pe langa biscuiti si produse de patiserie, benzoatul de sodiu mai poate fi descoperit in bauturi racoritoare cu aroma de citrice, in unele produse din carne. La copii, acest conservant poate provoca urticarie sau poate agrava crizele de astm. Din dieta copilului mic nu trebuie sa lipseasca supa. Evident supa pregatita din ingrediente naturale. Nu cea la plic. Deoarece supa la plic are printre ingrediente E 620 (acid glutamic), raspunzator de durerile de cap si chiar de unele probleme grave ale sistemului nervos. Acid glutamic mai apare si in compozitia unor mezeluri, care vor fi eliminate din alimentatia copilului. Pe la varsta de 3-4 ani, pe copii incep sa ii tenteze guma de mestecat, bomboanele sau jeleurile viu colorate. Pe langa coloranti, acestea contin acid citric (E 330), care ataca smaltul dentar. Dupa ce a mancat bomboane sau jeleuri care contin acid citric, copilul ar trebui sa se spele pe dinti imediat, pentru a evita aparitia cariilor. Daca micutul are stari de voma, urticarie, de vina poate fi E 132 (indigotina), un conservant folosit in dulciuri, inghetata.

Aditivi naturali


In produsele pentru copii exista si unele E-uri bune. Numarul E-urilor bune este mai mic comparativ cu cel al E-urilor rele. E 306 (vitamina E naturala) este un antioxidant natural, prezent in produsele din ficat, peste, in oua. E 300 (vitamina C naturala) din fructe si legume este un antioxidant care ii intareste imunitatea micutului. Antioxidant natural este si E 322 (lecitina) din ciocolata, care are efect benefic asupra memoriei.

Sfatul medicului


"La sugari si copiii mici, E 251 (nitratul de sodiu) poate determina cianoza – colorare albastra-vinetie a pielii si a mucoaselor din cauza oxigenarii insuficiente a sangelui. Nitratii sunt contaminanti ai apei potabile si ai radacinoaselor – morcovi, telina. In loc sa ii furnizeze copilului vitaminele necesare, sucul de morcovi ii intoxica organismul cu nitrati", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi. In categoria contaminantilor intra si E 230 (bifenilul), un conservant de suprafata cu care se trateaza coaja citricelor. In Uniunea Europeana, E 230 a fost incadrat definitiv in categoria pesticidelor, la noi mai este permis inca.

INDULCITORII. Zaharul este inlocuit cu indulcitori artificiali in unele bomboane, in sucuri, in guma de mestecat. Aceste dulciuri sunt contraindicate copiilor, pentru ca pot determina tulburari de crestere sau tulburari ale activitatii sistemului nervos. In acelasi timp, E 420 (sorbitolul), E 421 (manitolul) pot provoca diaree si balonari in cazul copiilor mici. Cel mai periculos dintre indulcitori este E 951 (aspartamul), care determina stari de oboseala si agitatie, iar pe termen lung este cancerigen.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului