x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Primul control ortodontic: când este momentul potrivit

Primul control ortodontic: când este momentul potrivit

10 Apr 2023   •   14:49
Primul control ortodontic: când este momentul potrivit

Preocuparea fiecărui părinte este să-i ofere micuțului toate cele necesare, dar și o viață sănătoasă, de aceea una dintre preocupări este și cea legată de sănătatea dentară.

Când este indicat să mergi cu cel mic la ortodont?

Răspunsul specialiștilor, precum comunitatea ortodonților din România, dar și Asociația Americană de Ortodonție (una dintre comunitățile profesionale cu o vastă experiență în domeniu), este ca prima consultație trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani.

 

Se poate și mai devreme, desigur. Însă recomandat și sigur este un control o dată cu începerea erupției dinților permanenți.

O dată cu aceste controale regulate, medicul specialist ortodont va determina dacă este timpul pentru o intervenție minoră sau dacă prezintă necesitatea de a purta un aparat dentar.

 

Un pas important este conștientizarea părinților că trebuie să îl ducă pe copil la ortodont încă de la vârstă aceasta de 7 ani. Chiar dacă prima vizită poate fi una “dificilă”, cu sprijin și răbdare se va face examinarea necesară.

 

De obicei, la prima vizită medicul va analiza în detaliu gura, dinții, maxilarul și se vor face diverse exerciții de respirație pe gură. Va vedea cum i se poziționează maxilarul și chiar va putea detecta dacă are tendința de a scrâșni din dinți în timpul somnului sau dacă are probleme la mestecat sau înghițire.

 

În unele cazuri se solicită radiografia panoramică pentru a vedea dimensiunea dinților care urmează să erupă sau care au crescut deja. Iar dacă există supranumerari - dinți în plus - sau lipsa anumitor dinți - anodonție. Cel mai sigur, în aceste cazuri, se va recomanda ca tratament un implant dentar.

 

Ce face aparatul dentar ?

Va ajuta la lărgirea maxilarelor pentru a face loc dinților și să iasă în poziții normale. În anumite cazuri pot ieși în poziții diverse și ulterior va necesita extracții dentare, iar tratamentele pot dura mai mult.

 

Dacă ai de-a face cu ocluzia (mușcătura inversă), ceea ce înseamnă că mandibulă este mai mare decât maxilarul - iată că un tratament la o vârstă fragedă face minuni! Pentru că oasele sunt moi și maleabile, procesul va dura mult mai puțin și se poate corecta și evita chiar intervenții chirurgicale. Iar o dată devenit adult va putea opta și pentru fatete dentare.

 

Ca și părinte, vei observa semnele și dacă este necesar poți grăbi vizită le medic. Anomalii precum: pierdea dinților de lapte prea devreme sau prea târziu, dificultatea de a respira pe gură sau de a mesteca, dinți deplasați sau mușcătura obrazului cu siguranță ridică semne de întrebare.

 

Însă cu sprijinul specialistului ortodont, sănătatea dentară a copilului va fi tratată cu atenție și se va obține zâmbetul frumos mult dorit.

 

 

×