x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Primul zâmbet

de Steluta Indrei    |    25 Iul 2011   •   21:00
Primul zâmbet

Astepti ca pruncul sa-ti zambeasca pentru prima data? Putina rabdare. De-abia din a cincea saptamana bebelusul iti poate darui primul zam­bet. Dincolo de incantarea si dragostea pe care le vei resimti, trebuie sa stii ca acesta este o forma de exprimare a bebelusului.

Descopera chipul mamei
La trei-patru saptamani, pruncul descopera chipul mamei si incepe sa fie fascinat de vocea ei. Micutul isi pri­veste fix mama, deschide si inchide gura si pare interesat de ceea ce ii spune. Tocmai de aceea este bine ca mama sa ii vorbeasca bebelusului privindu-l in ochi de aproape. Intr-unul din aceste momente de comunicare este posibil sa apara si primul zambet al pruncului. Este primul zambet constient, exprimat ca o forma de comunicare si trebuie dife­rentiat de zambetul-reflex sau "zambetul ingerilor", care apare din prima zi de viata in timpul somnului din cauza unor impulsuri nervoase.

Dupa varsta de sase saptamani, bebelusul rade frecvent cand mama se ocupa de el, il schimba, ii face baie, il hraneste. Pe masura ce creste, zambetul evolueaza, devine "mai complex" pentru ca este insotit de chicoteli, chiote, gangureli. Puiul de om vorbeste pe limba lui si schimba priviri complice cu mama cand este alintat, leganat, mangaiat.

Forma de exprimare
Zambetul reprezinta unul dintre primele moduri prin care bebelusul interactioneaza cu mama, prin care incearca sa exprime ceea ce simte: bucurie, confort, iubire. Zambetul poate fi declansat de auzul vocii, de o simpla atingere sau chiar de perceptia respiratiei mamei. Cea mai buna dovada in acest sens este faptul ca un bebelus cu deficiente de vedere incepe sa zambeasca la aceeasi varsta cu a unui copil care vede normal.

Zambetul bebelusului este si un raspuns la sentimentele pe care mama le transmite. Ea primeste ceea ce ofera. Acest lucru nu ramane fara impact asupra mamei. Exista studii care demonstreaza ca zambetul bebelusului stimuleaza secretia de dopamina la nivelul centrilor placerii si recompensei din creier. Cu alte cuvinte, zambetul pruncului reprezinta si o recompensa pentru mama, pentru tot ceea ce face in ingrijirea si cresterea lui.
Asa se explica starea de fericire pe care mama o resimte vazandu-si pruncul zambind.

Stiati ca …
● Cand bebelusul ii zambeste ma­mei, aceasta isi modifica in­constient modul de exprimare, vor­beste pe un ton calm, dar vesel, mimica fetei capata expresii unice pe care numai copilul le poate descifra.
● Primul zambet al unui bebelus este considerat in cultura Navajo (populatie din nord-estul Statelor Unite) un semn al dezvoltarii ca fiinta sociala. Pana la aparitia primului zambet, copilul se afla permanent sub atentia unui adult. El este protejat in leaganul sau pana cand zambeste pentru prima data. In acea zi se desfasoara ceremonia primului zambet, care ii ofera copilului numele si locul in comunitate.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului