x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Relația mamă-copil în primii ani de viață. Neurologul Constantin Dulcan: „Un copil nu știe să vadă decât pe mama”

Relația mamă-copil în primii ani de viață. Neurologul Constantin Dulcan: „Un copil nu știe să vadă decât pe mama”

de Redacția Jurnalul    |    08 Ian 2024   •   18:30
Relația mamă-copil în primii ani de viață. Neurologul Constantin Dulcan: „Un copil nu știe să vadă decât pe mama”
Sursa foto: Hepta

Neurologul Constantin Dulcan explică de ce este foarte importantă relația dintre mamă și copil în primii ani de viață.

De ce este importantă relația mamă-copil în primii ani din viață. Prof. Dr. Constantin Dulcan: Universul lui este universul mamei

„În momentul când serbezi ziua de naștere deja îți reamintești ce vârstă ai, câți ani ai și sigur că sunt vârste la care este foarte convenabil să ți-o declari celorlalți, dar și vârste la care sigur apare o serie întreagă de deficiențe și oamenii ar prefera să nu fie atât de alarmant spusă.

Eu cred că noi putem să apreciem lucrurile cu înțelepciune. Până la urmă, fiecare vârsta are avantajele ei, este în mod indiscutabil. Dacă începem de la vârsta de 0 ani, iată cât de important este ca în acel moment mamele noastre să acorde maxim de atenție copilului. Acei copii care în primii ani, primii 2 ani, se crede că noi am avea un număr dublu de neuroni, de celule la nivelul creierului, și că jumătate îi pierdem, dar jumătatea cealaltă noi de fapt înregistrăm toate datele universului.

Universul copilului este universul mamei

Gândiți-vă că un copil mic nu vede în fața sa decât pe mama. Universul lui este universul mamei. Modul în care mama acordă atenție, modul în care se poartă cu el, nu numai grija și informațiile pe care le dă acestui copil. Sunt cercetători care spun că, cu această informație din primii 6-7 ani, noi am funcționa aproape 90% din viața noastră. Nu vreau să cred lucrul ăsta și vă spun de ce: pentru că atunci am nega mare parte a rolului educației, după vârsta de 7 ani. Ori sigur că da, cultura noastră, profesia este o înmagazinare de informații suficiente sau de extrem de mult care contează pentru profesia noastră, pentru existența noastră. Dar sunt foarte importanți și acești primi ani pentru că sunt primii neuroni care înmagazinează informația cu care totuși funcționăm de-a lungul vieții.

Primii 6-7 ani sunt extrem de importanți

S-au făcut astfel de experimente pe animale. Vreau să vă spun că revistele de genetică refuzau observațiile, care experimentând pe animale, luăm un pui de la o mamă la alta, de pildă la marmote, și dând la cealaltă care nu-l recunoștea și nu se purta normal, comportamentul ei erau unul care îl respingea, puii ăia nu mai mâncau, slăbeau, și imediat ce îi readuceau la mamă intrau normalitate. Și lucrul ăsta evident că a fost extrapolat și la ființa umană și este așa: un copil pe cine vede, el nu știe să vadă decât pe mama. Modul în care mama lui îi acordă atenție este extrem de important.

Primii 6-7 ani sunt extrem de importanți pentru că, copilul nu are discernământul la ceea ce vede, el nu poate să facă diferența între bine și rău, de aceea este foarte important ca noi să fim atenți ce îi dăm acelui copil, cu ce pleacă el de la noi din familie. Și această zestre informațională este utilă de-a lungul aproape a întregii vieți”, a spus Constantin Dulcan, medic neurolog și profesor universitar, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: mama copil primii ani constantin dulcan