x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Somnul nu se recuperează în week-end

Somnul nu se recuperează în week-end

de Oana Antonescu    |    14 Apr 2009   •   00:00
Somnul nu se recuperează în week-end
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Pierduţi în faţa calculatorului sau a televizorului, adolescenţii cred că somnul este doar o risipă de timp. Aşa ajung ca, în timpul săptămânii, să doarmă doar câteva ore pe noapte, iar în week-end, răpuşi de oboseală, să recupereze, cred ei, somnul pierdut.



Poate că patru-cinci ore de somn ar fi suficiente pentru un adult, dar în nici un caz pentru un adolescent. Medicii avertizează: acest obicei tot mai întâlnit de a scurta somnul de noapte nu face decât să-i îngraşe pe adolescenţi şi să le fure vitalitatea.

Doctorul Neil Stanley, de la Spitalul Universitar Norfolk, din Marea Britanie, a studiat mai mulţi ani efectele somnului asupra organismului şi spune că nopţile pierdute nu pot fi recuperate la sfârşit de săptămână. "Oamenii privesc somnul ca o pierdere de timp, dar nu este nici pe departe aşa. În timpul nopţii, organismul se reface şi creierul procesează emoţiile experimentate în timpul zilei. Încercarea de a recâştiga în week-end somnul pierdut este ca şi cum am mânca hamburgeri toată săptămâna şi în week-end am trece pe salată, iar apoi am susţine că avem o alimentaţie sănătoasă. Organismul nostru are nevoie în mod constant de o noapte bună de somn", potrivit specialistului.

Ceas biologic diferit

Specialiştii au constatat că adolescenţii au un ceas biologic diferit de cel al adulţilor şi al copiilor. Se pare că obiceiul de a se culca târziu nu este doar un capriciu, ci ar fi determinat hormonal. Secreţia de melatonină, un hormon care induce senzaţia de somn, se produce mai târziu în noapte, ceea ce explică şi somnolenţa adolescenţilor dimineaţa şi dificultatea de a se trezi la ore matinale. Testele de memorie au demonstrat că puterea de concentrare a adolescenţilor este mai mare în a doua parte a zilei. Pe baza acestor noi informaţii, directorul unui liceu britanic, de profesie medic, a propus chiar schimbarea orei de începere a cursurilor pentru elevii săi. Ora 11:00 ar fi cea mai potrivită în acest sens, în opinia doctorului Paul Kelley, directorul liceului Monkseaton. "Privarea de somn este o problemă foarte serioasă. Tinerii nu reuşesc să doarmă atât cât ar vrea, fiindcă sunt nevoiţi să se trezească mai devreme decât le spune organismul", crede Paul Kelley.

OBEZI ŞI FĂRĂ VLAGĂ. Nopţile pierdute au efecte devastatoare asupra sănătăţii adolescenţilor. În timpul zilei ei sunt morocănoşi, necomunicativi, lipsiţi de energie şi au capacitatea de concentrare scăzută. În aceste condiţii, performanţele şcolare au de suferit din cauza lipsei de somn. S-a mai constatat că adolescenţii care nu dorm suficient noaptea iau în greutate şi sunt depresivi.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului