x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 10 motive stupide care distrug un cuplu

10 motive stupide care distrug un cuplu

de Magda Marincovici    |    20 Iun 2008   •   00:00
10 motive stupide care distrug un cuplu

ATENŢIE! ● Dr Laura Schlessinger spune că se poartă intimitatea la minut
Marţi, 24 iunie, ofertă bogată: Jurnalul Naţional, suplimentul Jurnalul de sănătate şi volumul "10 motive stupide care distrug un cuplu" de la Editura Curtea Veche. Volumul, scris de doctorul Laura Schlessinger, este o "frumoasă pledoarie pentru adevăratele valori familiale, negate azi cu prea multă uşurinţă".



ATENŢIE! ● Dr Laura Schlessinger spune că se poartă intimitatea la minut
Marţi, 24 iunie, ofertă bogată: Jurnalul Naţional, suplimentul Jurnalul de sănătate şi volumul "10 motive stupide care distrug un cuplu" de la Editura Curtea Veche. Volumul, scris de doctorul Laura Schlessinger, este o "frumoasă pledoarie pentru adevăratele valori familiale, negate azi cu prea multă uşurinţă".
Probabil că vă întrebaţi de ce redacţia noastră a ales să vă ofere această carte. Simplu. Cu certitudine, în cel puţin una din paginile acestei cărţi cititorul se va recunoaşte.

Autoarea, doctorul Laura Schlessinger, spune: "... se clatină totul! Modelele se dărîmă. Vîrsta nu mai aduce înţelepciune. Decenţa este atacată din toate părţile". Impresia este că instituţia familiei este în faliment total, că nu mai are nici un punct de sprijin. Dr Schlessinger dă diagnosticul. Dr Schlessinger ştie cauzele şi recomandă tratamente. Are o pregătire profesională de înaltă clasă, este realizatoarea unei emisiuni de mare audienţă, a elaborat numeroase lucrări, are o vîrstă, dar mai ales o imensă experienţă de viaţă. Adică, dr Laura Schlessinger are toate datele pentru a fi luată în seamă şi pentru a proceda la o lectură atentă rînd cu rînd.

CLASIFICARE. Şi, totuşi, se întîmplă ceva ciudat cu acest volum. Sînt zeci şi sute de clasificări în care putem să înghesuim cărţile.
Sînt cărţi care se vor citite pe îndelete, chiar mîngîiate ca nişte fiinţe dragi şi mai ales deştepte, dar şi cărţi care te grăbesc, te împing să sari peste paragrafe, peste pagini, să răsfoieşti ca nebunul pentru a descoperi în timp record acel ceva, acel nenorocit de motiv, culmea, care mai este şi stupid, dar care e distrugător de cupluri.

Volumul de faţă al dr Schlessinger face parte din a doua categorie, a cărţilor nărăvaşe, care se vor epuizate în timp record. Evident există tentaţia de a crede că este un punct sensibil al lucrării. Dimpotrivă. Să o luăm metodic. Mai întîi cu autoarea, despre care vă spuneam că este şi realizatoarea unei emisiuni celebre. "În fiecare zi primesc telefoane de la bărbaţi şi femei de toate vîrstele, religiile şi etniile, oameni care au educaţie diferită, aparţinînd unor medii sociale şi realităţi economice dintre cele mai diverse. Ei îmi telefonează, pentru că au probleme şi este din ce în ce mai evident că sursa principală a majorităţii problemelor o constituie lipsa fundamentală a standardelor morale care să îi călăuzească în luarea unor decizii majore. De ce oare se miră aceşti oameni cînd văd că pur şi simplu «nu merge»?"

Iată şi rezumatul formulat de editorul volumului, Curtea Veche.
"Din ce ne-am luat?", ne întrebăm deseori după o ceartă şi recunoaştem că motivul a fost banal, prostesc, stupid. Totuşi, un astfel de motiv poate duce la despărţire, la momentul în care bine cunoscutul "ne-am luat din dragoste" nu mai are valoare. Azi, mai multe cupluri se desfac decît se fac, femeia nu se mai mulţumeşte doar cu rolurile de mamă şi de stăpînă a casei, iar bărbatul nu vrea să şi-l asume pe cel de cap al familiei. Pentru amîndoi, libertatea, cariera, pasiunea sînt valori mai importante decît familia.

CITITORUL. Şi ce spune cititorul? El nu mai spune nimic, ci vrea, chiar dacă poate ştie, să afle în regim de urgenţă care este motivul pentru care relaţia lui "nu merge". Care din cele zece motive stupide i-a compromis relaţia de cuplu. Autoarea cucereşte cititorul încă de la primele pagini ale introducerii. "Scriu aceste rînduri în ianuarie 2001 şi, după părerea mea, lucrurile se înrăutăţesc pe zi ce trece. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu zeci de mii de bărbaţi, femei şi copii de-a lungul unui sfert de veac în cadrul emisiunii mele de la radio am observat că ultimele decade ale acestui mileniu au fost înfiorător de distructive pentru capacitatea bărbaţilor şi a femeilor de a stabili legături, de a-şi lua angajamente şi de a se bucura de formarea unei familii."

Aşadar, care sînt cele 10 motive prosteşti care duc de rîpă tot mai multe cupluri. În titlurile celor zece capitole ale acestui volum veţi găsi cele zece motive: Secrete stupide, Egoism stupid, Mărunţişuri stupide, Putere stupidă, Priorităţi stupide, Fericire stupidă, Justificări stupide, Legături stupide, Nepotrivire stupidă, Despărţiri stupide.

Audienţa impresionantă a emisiunii sale de radio, cît şi tirajele cărţilor scrise au dovedit că dr Laura Schlessinger este un expert în rezolvarea lucrurilor stupide prin care oamenii îşi sabotează fericirea şi pe ei înşişi. În cărţile de succes pe care le-a publicat, "10 lucruri stupide prin care femeile îşi distrug viaţa" şi "10 lucruri stupide prin care bărbaţii îşi distrug viaţa", ea îi îndeamnă pe cititori să-şi asume răspunderea pentru acţiunile lor şi să se respecte atît pe ei înşişi, cît şi pe oamenii din viaţa lor. Acum, realizatoarea cunoscutei emisiuni de radio atacă o altă problemă dificilă şi complicată: modul în care femeile şi bărbaţii îşi fac rău lor înşile şi unii altora în cadrul unei relaţii sentimentale. www.drlaura.com este site-ul prin intermediul căruia puteţi intra în contact cu dr Laura Schlessinger şi puteţi obţine răspunsuri la întrebările dumneavoastră.

Ce ziceţi, acum avem nevoie de acest volum? Simplu. Da. Pentru că nu există cuplu, femeie sau bărbat care să nu se vadă în această carte ca în oglindă. Iar dacă se găseşte cineva care chiar susţine contrariul, cu de la mine putere spun că nu cred. Pentru că, abia după ce ai dat ultima filă, începe adevărata lectură: "Aşadar, pentru a evita "despărţirile stupide" după ce aţi citit această carte, deschideţi Biblia". Este finalul volumului. Ce-ar fi chiar să ne supunem acestui îndemn!


Cine este Laura Schlessinger?

Laura Schlessinger (foto) s-a născut în Brooklyn, New York, şi are 61 de ani. A avut o copilărie destul de neplăcută, după cum ea însăşi o descrie. Deoarece provine dintr-o familie lipsită de dragoste, în care părinţii, aparţinînd unor medii culturale şi religioase diferite, nu s-au potrivit. În 1974, Schlessinger a obţinut diploma de doctor în fiziologie la Universitatea Columbia. La puţin după 20 de ani, Laura a încercat ea însăşi să îşi construiască o familie şi s-a căsătorit. Însă, la scurt timp după aceea, relaţia cu soţul ei a luat sfîrşit printr-un divorţ rapid. Viaţa tumultuoasă de pînă la această vîrstă a determinat-o pe dr Laura să urmeze o carieră în Psihologia căsătoriei, a familiei şi a copilului. În 1977, dr Laura l-a cunoscut pe dr Lewis G. Bishop, care era căsătorit de douăzeci de ani şi avea copii. Căsătoria dr Bishop era una nefericită, ceea ce a făcut inevitabilă aventura care s-a înfiripat între el şi dr Laura. După divorţul lui Bishop de soţia sa, relaţia dintre el şi dr Schlessinger a durat opt ani fără acte. Cei doi s-au căsătorit abia în 1985, cînd dr Laura avea 38 de ani şi a născut un băiat, pe nume Deryk. Experienţa de viaţă a ajutat-o în profesia ei, iar în prezent, dr Laura este un psihoterapeut de succes. Are o emisiune zilnică la radio, unde le acordă gratis consultaţii ascultătorilor cu probleme de cuplu. A publicat o serie de cărţi pe tema psihologiei familiei şi a relaţiilor, cărţi ilustrate pentru copii, dar şi cîteva pe teme religioase. Dr Laura a scos pe piaţă chiar şi o păpuşă cu chipul şi cu vocea ei. (Andrada Floria)

×