x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 10 vedete care au învins cancerul de sân

10 vedete care au învins cancerul de sân

de Oana Antonescu    |    21 Oct 2008   •   00:00

Cancerul de sân nu discriminează. Cântăreţe, actriţe şi femei obişnuite au fost lovite de această boală care face anual milioane de victime. Să nu credeţi că vedetele au un tratament preferenţial. Şi ele, ca orice altă femeie diagnosticată cu cancer mamar, recurg la mastectomii, la chimioterapie şi radioterapie. Şi ele, ca multe alte femei, sunt victime ale malpraxisului.

Unele vedete şi-au ascuns luni sau chiar ani la rând acest diagnostic. Despre altele probabil că nu vom şti niciodată că au suferit de cancer de sân. Dar cele mai multe femei celebre au preferat să-şi facă publică suferinţa în speranţa că povestea lor de viaţă va ajuta alte femei. Toate vedetele diagnosticate cu cancer de sân le vorbesc femeilor despre cât de important este să te autoexaminezi şi să efectuezi anual o mamografie dacă ai peste 35 de ani. Majoritatea celebrităţilor din lista noastră au reuşit să depisteze tumorile într-un stadiu precoce şi aceasta pentru că mamografia este pentru ele o investigaţie medicală obligatorie.


1 )Shirley Temple, faimoasă pentru rolurile jucate în copilărie, a fost diagnosticată cu cancer de sân la vârsta de 44 de ani şi a suferit o mastectomie. Este prima vedetă care a avut curajul să-şi facă publică suferinţa. Ea a vorbit pentru prima oară la postul public american de televiziune despre cancerul de sân. Shirley Temple a sperat că va încuraja astfel femeile să efectueze controale periodice şi să înfrunte maladia.


2 )La doar câteva săptămâni după ce a devenit Prima Doamnă a Americii, Betty Ford s-a internat în spital pentru a efectua o mastectomie. “Când alte femei fac aceeaşi operaţie, vestea nu ajunge pe primele pagini ale ziarelor. Dar pentru că eram soţia preşedintelui, experienţa mea a fost făcută publică. Ea a ajutat femeile să realizeze că oricine este expus acestui pericol. Sunt sigură că am salvat viaţa a cel puţin unei persoane – poate chiar mai multe”, declara Betty Ford în Time Magazine.


3 )Cântăreaţa Sheryl Crow a aflat că are cancer de sân în 2006, în urma unei mamografii de rutină. Starul rock a amânat imediat turneul în care urma să plece şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, urmate de şapte săptămâni de radioterapie. Pentru că tumorile prezente la ambii sâni au fost depistate timpuriu, Sheryl Crow a reuşit să scape de chimioterapie. Anul trecut, Sheryl Crow, care nu avea un istoric familial de cancer de sân, a semnat o petiţie către Congresul american prin care solicita alocarea de fonduri pentru cercetarea influenţei factorilor de mediu asupra apariţiei cancerului mamar. “Mă alătur celor peste 200.000 de femei care vor fi diagnosticate cu cancer mamar în acest an în SUA”, declara cântăreaţa la scurtă vreme după ce a fost diagnosticată.


4 )Cynthia Nixon, actriţa care a interpretat rolul Mirandei din “Totul despre sex”, nu a dorit să facă public diagnosticul de cancer de sân pe care medicii i l-au dat în 2006. S-a răzgândit după ce tumoarea i-a fost extirpată şi a urmat şedinţele de radioterapie. “Nu am vrut să fiu înconjurată de paparazzi la spital, dar am realizat că povestea mea poate ajuta alte femei”, declara Cynthia pentru New York Daily News. În prezent, ea este ambasadorul unei organizaţii nonguvernamentale care susţine femeile cu cancer mamar.


5 )Kylie Minogue a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2005, la vârsta de 36 de ani. Nodulul pe care îl avea la sânul stâng a trecut neobservat la primele investigaţii efectuate de cântăreaţă. A fost depistat abia după ce a solicitat un al doilea set de analize. După un an de tratamente, care au inclus o mastectomie parţială, chimioterapie şi radioterapie, Kylie este o supravieţuitoare a luptei cu cancerul de sân. În perioada de convalescenţă a publicat o carte pentru copii şi în 2006 a reluat concertele. Un studiu efectuat în Australia, ţara de origine a cântăreţei, arată că numărul mamografiilor efectuate în această ţară a crescut considerabil după ce vedeta a făcut public diagnosticul său.


6 )Când a aflat cumplitul diagnostic, în vara acestui an, actriţa Christina Applegate a recurs la o soluţie radicală: mastectomie bilaterală. Deşi cancerul a fost identificat la un singur sân, ea speră ca în acest mod să reducă riscul de răspândire a cancerului. Mama actriţei este şi ea o supravieţuitoare a luptei cu cancerul. În lunile următoare, Applegate va efectua o intervenţie chirurgicală de reconstrucţie mamară şi va înfiinţa o fundaţie pentru femeile care nu-şi pot permite investigaţiile necesare diagnosticării cancerului mamar.


7 )Olivia Newton John a mers la medic după ce a descoperit un nodul la autopalpare. Prima mamografie nu a identificat nimic anormal, dar actriţa nu se simţea bine şi a repetat investigaţiile. “Este important ca femeile să aibă încredere în instinct. Autoexaminarea este şi ea importantă. Cu cât descoperi mai repede o problemă, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari. Cancerul se poate trata în prezent”, spunea Olivia într-un interviu. Ea a recurs la mastectomie, apoi la reconstrucţie mamară şi s-a implicat în numeroase campanii de prevenire a cancerului de sân.


8 )Actriţa Suzanne Somers efectua cu regularitate mamografii după ce a împlinit 40 de ani. La 54 de ani, când a aflat că suferă de cancer de sân, actriţei i-a fost extirpată tumoarea şi a urmat apoi şedinţele de radioterapie recomandate de medicul său, dar a refuzat chimioterapia. Decizia actriţei de a urma un tratament naturist a stârnit numeroase controverse şi a devenit subiectul mai multor dezbateri televizate la acea vreme. Ea a publicat mai multe cărţi care promovează un stil de viaţă sănătos şi este în continuare o susţinătoare a medicinei alternative.


9 )Anastacia, starul american de muzică pop, avea 34 de ani când a primit diagnosticul. “Ai cancer de sân. La 34 de ani, în floarea tinereţii, acestea erau ultimele cuvinte pe care mă aşteptam să le aud de la un medic, cu atât mai mult cu cât nu exista nici un caz de cancer în familia mea. Mă întrebam dacă urma să mor a doua zi, într-o săptămână sau într-un an. Dar am aflat repede că diagnosticul de cancer de sân nu este o sentinţă la moarte. Pentru că am efectuat o mamografie, tumoarea din sânul stâng a fost depistată precoce. După o mastectomie parţială şi şase săptămâni de radioterapie, am fost declarată sănătoasă”, îşi povesteşte Anastacia experienţa într-o publicaţie americană. Ea a înfiinţat o organizaţie nonguvernamentală pentru femeile cu cancer şi strânge fonduri pentru cercetare.


10 )La sfârşitul anului trecut, când jurnalista Dana Deac a primit diagnosticul de cancer de sân, a fost operată, apoi a urmat şedinţe de chimioterapie şi radioterapie. Formaţiunea tumorală a trecut neobservată la o mamografie de rutină. Patru luni mai târziu, pe aceeaşi mamografie, un alt medic i-a depistat cancerul, care invadase deja ganglionii. Jurnalista a declarat atunci că a fost victima unui malpraxis care o putea costa viaţa.

×
Subiecte în articol: cancer săn cancerul sănătatea femeii