x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 20 de adevăruri despre sarcină.

20 de adevăruri despre sarcină.

de Steluta Indrei    |    13 Iun 2011   •   21:00
20 de adevăruri despre sarcină.

Perioada sarcinii este plina de framantari pentru viitoarele mame. Ce au voie si ce nu au voie sa faca pentru a nu pune in pericol sanatatea pruncului purtat in pantece? Trei ma­mici, Yvonne Bohn, Allison Hill si Alane Park, medici specialisti in obstetrica-ginecologie, clarifica intr-un amplu articol din revista americana Time cele mai frecvente 20 de mituri despre sarcina. Acestea sunt la ordinea zilei si in discutiile dintre mamicile din tara noastra.
De aceea, i-am cerut parerea si doctorului Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic Polizu, care ne-a oferit explicatii suplimentare.

Iata care sunt cele 20 de mituri despre sarcina:
1 Forma burticii – proeminenta sau nu – este un indiciu privind sexul viitorului copil? Nu. Gravidele care au burtica tuguiata nu pot fi sigure ca vor aduce pe lume un baiat, asa cum cele cu burtica mai rotunjita nu trebuie sa mizeze pe o fetita. Doar ecografia efectuata dupa
16 saptamani de sarcina poate dezvalui sexul bebelusului, dar medicii au obiceiul de a pune un semn de intrebare chiar si pe acest rezultat ecografic, remarca doctorul Gabriel Lemnete.

2Greturile matinale sunt primele semne ale sarcinii? Fals. Acestea apar de obicei in primul trimestru de sarcina, asociate cu alte simptome (absenta menstruatiei, oboseala, dureri de cap, somnolenta, varsaturi si altele), dar greturile nu sunt obligatorii in cazul tuturor femeilor care raman insarcinate.

3Gravida trebuie sa manance pentru doi? Nu. A purta in burtica o fiinta nu le indreptateste pe viitoarele mame sa manance oricat, orice si oricand. Dimpotriva, femeile insarcinate trebuie sa acorde mai multa atentie alimentatiei, sa manance zilnic fructe si legume proaspete, carne de ca­litate, produse lactate. Medicul Gabriel Lemnete admite ca gravidele au nevoie de o cantitate de hrana suplimentara, dar aceasta nu trebuie sa depaseasca echivalentul a 300 de calorii zilnic. In nici un caz, viitoarele mame nu vor dubla cantitatea de hrana pe conside­rentul ca trebuie sa manance pentru doua persoane. Atentie! Femeile care in timpul sarcinii iau in greutate mult peste limita normala (10-12 kilograme) risca sa dezvolte complicatii (diabet gestational, hipertensiune etc.) si/sau sa aduca pe lume copii obezi.

4 Somonul este contraindicat in timpul sarcinii din cauza pericolului intoxicatiei cu
mercur? Fals. Somonul este chiar benefic atat pentru mama, cat si pentru fat, datorita continutului bogat de acizi grasi omega-3. Aceste substante sunt esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos al viitorului copil. Cat despre dozele de mercur descoperite in unele loturi de somon, medicii dau asigurari ca acestea sunt infime si nu reprezinta un pericol pentru gravide.

5Gravidele au voie sa mana­n­ce sushi? Da. Dar ar fi bine sa evite acest fel de mancare preparat din peste crud, recomanda doctorul Gabriel Lemnete. Gravidele pot manca sushi cu somon sau ton, evident, limitandu-se la cantitati moderate (doua-trei rulouri de sushi).

6Mezelurile trebuie exluse din meniul gravidelor? Da. Din cauza conservantilor si aditivilor din compozitia mezelurilor, aceste alimente trebuie evitate atat in perioada sarcinii, cat si a alaptarii.

7Cu cat bebelusul din burtica este mai mare, cu atat este mai sanatos. Fals. Ideal ar fi ca, la nastere, bebelusul sa cantareasca 3.200-3.400 de grame. Bebelusii grasuti din burta mamei sunt expusi riscului de a suferi din cauza complicatiilor obezitatii (diabet, hiperten­siune, boli de inima) mai tarziu in viata, ba chiar din adolescenta.

8Gravida trebuie sa doarma pe spate pentru a nu-i face rau fatului? Fals. Singura regula pri­vind somnul in timpul sarcinii este ca a­cesta sa fie odihnitor. Gravida trebuie sa doarma cel putin sapte-opt ore pe noap­te. Ea poate dormi pe o parte, pe spate sau pe burta daca aceasta ii permite (de obicei pana la inceputul celui de-al doilea trimestru), important este sa-si gaseasca o pozitie confortabila de somn.

9Sunt permise calatoriile cu avionul in primul si in ulti­mul trimestru de sarcina? Da. Gravidele pot calatori cu avionul oricand isi doresc acest lucru, cu exceptia celor care sufera de hipertensiune arteriala, diabet, boli obstetricale sau de alta natura. Problema este ca unele companii aviatice nu permit zborul cu avionul in cazul gravidelor cu sarcina avansata (peste 7 luni), din cauza riscului nasterii premature, ceea ce ar impune aterizarea de urgenta.

10Trebuie sa renuntati la pisica in timpul sarcinii? Nu. Totusi, nu trebuie sa curatati litiera pisicii daca sunteti insarcinata, din cauza riscului contaminarii cu paraziti care provoaca toxoplasmoza. Aceasta boala poate cauza avort sau malformatii in cazul fatului.

11Femeile insarcinate ar trebui sa stea la distanta de mobilierul furniruit? Fals. Medicul Gabriel Lemnete spune ca, intr-adevar, inhalarea unor substante chimice (de exemplu: vapori de vopsea, carburanti, pesticide, insecticide etc.) este dau­natoare in timpul sarcinii. Materialele din care este facut mobilierul nu s-au dovedit insa a fi generatoare de riscuri pentru fat.

12Coafatul este daunator pentru copil? Nu. Gravidele au voie sa mearga la coafor, dar ar fi bine sa evite vopsitul parului in primul trimestru si in luna a noua de sarcina.

13Crema hidratanta pe baza de unt de cacao este cel mai eficient remediu impotriva vergeturilor aparute in timpul sarcinii? Fals. Utilizarea cosmeticelor pe baza de unt de cacao face pielea femeilor insarcinate mai sensibila, unele suferind chiar reactii alergice din aceasta cauza. Gravidele pot folosi doar produsele speciale contra vergeturilor indicate in perioada sarcinii.

14Medicamentele sunt contraindicate in timpul sarcinii? Fals. Unele medicamente sunt utile si benefice in timpul sarcinii, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului care suprave­gheaza sarcina. Trebuie stiut ca doar cateva suplimente nutritive s-au dovedit sigure 100% pentru gravide. In rest, majoritatea medicamentelor prezinta riscuri in timpul sarcinii, dar pot fi administrate daca beneficiile sunt mai mari decat riscurile. Insa numai medicul este in masura sa decida acest lucru. De aceea, autome­dicatia este contraindicata in timpul sarcinii, avertizeaza doctorul Gabriel Lemnete.

15Raporturile sexuale sunt interzise in timpul sarcinii? Nu. Viata sexuala a cuplului nu trebuie sa fie afectata de aparitia sarcinii. Cu toate acestea, medicii recomanda precautie dupa luna a saptea de sarcina, din cauza riscului declansarii nasterii premature. De asemenea, cuplurile trebuie sa tina seama de recomandarile medicului in cazul sarcinilor cu probleme.

16Gravidele au voie sa faca sport? Da. Dar numai cu avizul si sub indrumarea unui specia­list. Cea mai adecvata activitate fizica in perioada sarcinii este gimnastica Lamaze sau gimnastica pentru gravide. Aceasta are avantaje importante: mentinerea in forma pe durata celor noua luni de sarcina, previne aparitia durerilor de spate si de picioare, ajuta la tonifierea musculaturii, imbunatateste respiratia si circulatia sangelui, pregateste gravida pentru a avea o nastere usoara.

17Baile sau dusurile fierbinti trebuie evitate in timpul sarcinii? Adevarat. Gravidele nu trebuie sa foloseasca apa cu o tempera­tura peste 37 de grade Celsius. De asemenea, trebuie sa abandoneze obiceiul de a face sauna sau jacuzzi.

18Viitoarele mame nu au voie sa bea cafea. Fals. Cafeaua nu este total interzisa in timpul sarcinii, dar gravidele nu trebuie totusi sa faca exces. O ceasca de cafea pe zi este permisa in timpul sarcinii, nu-i face rau pruncului si nici mamei. Gravida va limita de asemenea cantitatea de ciocolata si alte alimente sau bauturi care contin cafeina. Ar fi bine sa se abtina de la bauturile carbogazoase, indiferent daca sunt pe baza de cola sau nu.

19Alcoolul este interzis pe durata celor noua luni de sarcina. Adevarat. Medicii sunt categorici in aceasta privinta: gravidele nu au voie sa bea alcool. Acesta poate ajunge prin intermediul placentei la fat, existand riscul de a afecta sanatatea acestuia. Aceeasi interdictie este valabila si in cazul fumatului.

20Berea ajuta la stimularea lactatiei imediat dupa nastere? Nu. Dimpotriva, este dau­natoare. Nici berea, nici alte bau­turi sau alimente nu sporesc cantitatea de lapte secretata in primele zile dupa nastere. Lactatia este stimulata pe masura ce bebelusul este alaptat mai des. De asemenea, medicul Gabriel Lemnete recomanda femeilor care alapteaza hidratarea corecta (aproxi­ma­tiv trei litri de lichide zilnic: apa plata, ceai de chimen si fenicul, sucuri naturale din fructe, supe), alimentatia sanatoasa, evitarea stresului.

POFTE. Capsuni sau struguri in toiul iernii, inghetata de vanilie dimineata, la pranz si seara. Sunt doar cateva dintre poftele gravidelor. In opinia medicului Gabriel Lemnete, poftele reprezinta in tara noastra cel mai frecvent mit legat de sarcina. 'Poftele gravidei nu au nici o relevanta pentru starea sarcinii. Sunt mai degraba niste capricii, care apar pe un fond de instabilitate emotionala a femeii in perioada sarcinii', spune doctorul Lemnete. El precizeaza ca, intr-ade­var, gravidele pot resimti mai acut senzatia de foame din cauza modi­ficarilor hormonale si a cresterii secretiei gastrice, iar pentru ca in subconstientul lor este foarte bine intiparit mitul poftelor, atunci este usor de inteles de ce isi exprima unele preferinte pentru anumite alimente.

DE RETINUT. 'Sarcina nu este o boala, ci o sta­re fiziologica normala, care solicita doar putina aten­tie din partea gra­videlor, pentru a preveni eventualele probleme cu care se pot confrunta pe durata celor noua luni de sarcina. Efectuarea controalelor periodice, consultarea medicului ori de cate ori apare o problema si respectarea unui stil de viata echilibrat le pot asigura viitoarelor mame o sarcina usoara', este de parere doctorul Gabriel Lemnete.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei