x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei BOALA CUMPLITĂ care pândește în iarbă!

BOALA CUMPLITĂ care pândește în iarbă!

01 Iun 2015   •   23:59
BOALA CUMPLITĂ care pândește în iarbă!

 Deși căpușele există „de când lumea”, boala provocată omului de acestea - Lyme sau „boala cu o mie de fețe” ori borelioza- a intrat în nomenclatorul maladiilor abia de 40 de ani. Multă vreme, nu a fost considerată o boală cu impact major și, poate, de aceea nu a fost suficient popularizată. Pe de altă parte, datorită aspectului său „cameleonic”, cu o simptomatologie diversă și de multe ori cu rezultate de laborator neconcludente și o epidemiologie neclară, adeseori boala este greu de diagnosticat din timp. Nedescoperită din vreme, însă, ea poate da complicații foarte de grave. Descoperită devreme, însă, este complet vindecabilă.
Când trebuie să fim atenți, pentru a nu contacta boala? De pe la mijlocul lunii mai până spre sfârșitul lui septembrie, căpușele au capacitatea de a transmite, în anumite condiții, temuta boală. O simplă plimbare prin natură se poate transforma într-un pericol real, dacă vom fi mușcați de o căpușă infestată cu bacteria Borrelia burgdorferi (aceasta din urmă fiind vinovată de apariția bolii Lyme.

Te-ar putea interesa și
8 lucruri recent descoperite despre corpul uman
Cum îți poți ajuta creierul să întinerească
Este Marijuana soluția miraculoasă în tratarea copiilor cu autism?

Cum poate să ajungă bacteria periculoasă la om?

Căpușele trăiesc de obicei în iarba înaltă sau pe frunzele copacilor și se hrănesc cu sângele animalelor. Bacteria este purtată de păsări sau de animale (iepuri, șoareci, veverițe, căprioare, câini), iar căpușele o sug o dată cu sângele, după care o transmit omului, în timpul mușcăturii. E important de știut că dacă un om devine purtător al bacteriei Borrelia burgdorferi, el nu este contagios pentru semeni (boala se transmite numai prin mușcătura de căpușă). Pe de altă parte, alte insecte „vampir” (cum ar fi țânțarii, puricii sau păduchii) nu sunt purtători ai bacteriei. Există însă riscul de a se transmite prin transfuzii de sânge sau de la mamă la făt, în cazul femeilor însărcinate care devin purtătoare ale bolii. În acest caz, dacă nu se intervine imediat medicamentos (cu antibiotice), există chiar riscul morții fătului.Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR

×
Subiecte în articol: capusa boala lyme