x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Acupunctura da de cap migrenelor

Acupunctura da de cap migrenelor

19 Mar 2004   •   00:00

Acupunctura este o modalitate eficienta de combatere a durerilor de cap, in special a migrenelor, sustine un studiu realizat in Statele Unite. Frecventa si intensitatea crizelor dureroase sunt mult diminuate prin aceasta terapie.

Doctorul american Andrew Vickers de la o importanta institutie de cercetari medicale in domeniul cancerului din New York este coordonatorul unui studiu care a avut ca scop de aceasta data demonstrarea efectelor benefice ale acupuncturii in lupta contra migrenelor. El a demarat acest studiu dupa ce a consultat statisticile care indica ravagiile pe care le fac durerile de cap in special in ultimul deceniu.

Echipa doctorului Vickers a analizat 401 persoane care se plangeau frecvent de dureri de cap, in special de tipul migrenelor. Specialistii au impartit persoanele in doua grupe: una care a urmat si o alta care nu a urmat sedinte de acupunctura. Aceasta terapie a fost aplicata trei luni.

CONCLUZII. Dupa un an, specialistii americani au inceput evaluarile pentru formularea concluziilor. Si astfel au stabilit ca diferentele intre cele doua grupe erau foarte clare. Pacientii care au fost tratati prin acupunctura au declarat ca durerile de cap din ultimul an au fost mult mai rare si mai putin severe, comparativ cu persoanele care nu au utilizat acupunctura.

MAI PUTINE MEDICAMENTE. Specialistii au mai observat ca efectele sunt si mai incurajatoare in cazul asocierii acupuncturii cu tratamentul medicamentos. De asemenea, ei sustin ca in cazurile de terapii asociate, pacientii au inghitit mult mai putine medicamente fata de cei care-si "calmau" durerile de cap exclusiv cu pilule.

Si avantajele acupuncturii in scaderea durerilor de cap nu se termina aici. Doctorul Vickers a subliniat ca acupunctura i-a ajutat pe multi suferinzi de dureri de cap sa apeleze mult mai rar la concediu medical, calitatea vietii lor imbunatatindu-se radical.
( MAGDA MARINCOVICI )

Terapii combinate

"Acupunctura nu ne vindeca de migrene sau dureri de cap, dar reduce in mod substantial intensitatea acestora, precizeaza doctor Corneliu Moldovan, directorul medical al Centrului National de Acupunctura si Homeopatie. Dupa un examen medical este stabilita schema de tratament, in functie de cauze si localizari. Durerile de cap pot avea cauze multiple: accidente vasculare, spondiloza cervicala, oboseala cronica, tulburari oftalmologice, sinuzita cronica etc. Migrenele au in principal la baza tulburari vasculare, patologii biliare, dar si cauze necunoscute. Ele sunt mai frecvente la femei adulte. "Am observat ca sunt mai eficiente terapiile combinate: acupunctura, homeopatie, tratament cu medicamente. Ele pot fi prescrise oricarei pesoane dupa varsta de 20 de ani", spune dr. Moldovan.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă acupunctura