x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevarat sau fals

Adevarat sau fals

de Georgeta Licsandru    |    Andrada Floria    |    09 Apr 2006   •   00:00

Inghetata ne poate scapa de stres? Adevarat. Cercetatorii de la Institutul de psihiatrie din Londra au demonstrat ca inghetata poate inlatura starile depresive usoare si stresul. Acest lucru se datoreaza triptofanului, o substanta care se gaseste in lapte si frisca, principalele ingrediente ale inghetatei. Triptofanul ac-tioneaza asupra centrilor placerii din creier, stimuland productia de serotonina sau "hormonul fericirii". Serotonina este cea care ne da starea de buna dispozitie.

Dulciurile, fainoasele si condimentele sunt principala cauza a acneei? Fals. Desigur ca dulciurile, fainoasele sau alimentele condimentate pot complica evolutia oricarei afectiuni cutanate. Insa alimentatia nu este principala cauza a acneei. De aceea, aceasta boala nu poate fi vindecata numai prin respectarea unei diete stricte.

Cand ne doare o masea putem sa aplicam pe ea spirt sau aspirina pisata? Fals. Asemenea "comprese" nu actioneaza in nici un fel asupra durerii. Aspirina sau compresa cu spirt aplicate direct pe dinte sunt chiar periculoase. Spirtul poate provoca arsuri ale cavitatii bucale, iar aspirina poate afecta smaltul dintilor.

Vegetarienii sunt mai sanatosi decat persoanele cu alimentatie mixta? Fals! Dietele vegetariene sunt sarace in vitaminele B12 si B6, calciu, fier si zinc. Carentele de vitamine si minerale cauzeaza tulburari ale sistemului nervos si ale celui muscular. (Andrada Floria, Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă