x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adolescenta - Dieta provoaca maturizarea precoce

Adolescenta - Dieta provoaca maturizarea precoce

de Georgeta Licsandru    |    15 Feb 2006   •   00:00

Fetele se maturizeaza sexual cu 18 luni mai devreme decat mamele lor si cu doi ani mai devreme decat bunicile lor, afirma psihologul Aric Sigman, membru al Societatii britanice de psihologie.
Acesta a tinut sub observatie familii cu trei generatii de femei: fetele, intre 16 si 20 de ani, mamele - 40-50 de ani, bunicile - 65-70 de ani. Varsta medie de aparitie a menstruatiei este acum de 10,2 ani.

EXPLICATII. Psihologul britanic a gasit si explicatiile acestui fenomen: stresul si alimentatia. Maturizarea sexuala este stimulata de hormonul obezitatii - leptina - , produs de tesutul adipos. Statisticile arata ca, in ultimii ani, numarul adolescentelor obeze a crescut constant, pentru ca ele consuma multe alimente hipercalorice, dar foarte putine fructe si legume crude. De asemenea, fac putina miscare. Dieta dezechilibrata si sedentarismul favorizeaza obezitatea, cresterea nivelului leptinei si, in consecinta, maturizarea sexuala precoce.

Alaturi de alimentatie si sedentarism, un rol important il are stresul. Absenta unui mediu stabil in familie reprezinta un stres care afecteaza procesul de dezvoltare, grabindu-le cresterea. Psihologul Aric Sigman atrage atentia insa ca fetele se maturizeaza doar din punct de vedere fizic, nu si psihic.

Maturizarea sexuala precoce isi pune amprenta asupra starii emotionale a adolescentelor. Tinerele trec frecvent prin episoade depresive, incep sa fumeze, sa consume alcool sau droguri de la varste din ce in ce mai mici.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă