x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alcoolism vs demografie

Alcoolism vs demografie

de Oana Antonescu    |    16 Dec 2005   •   00:00
Alcoolism vs demografie

Banca Mondiala ii avertizeaza pe rusi ca trebuie sa bea mai putin alcool, sa fumeze mai putin si sa duca o viata mai sanatoasa. Numai respectand aceste conditii, mortalitatea alarmanta din Rusia va scadea.

Intr-un raport dat publicitatii la Moscova, Banca Mondiala avertizeaza ca scaderea demografica inregistrata in Federatia Rusa in ultimii ani afecteaza economia si nivelul de trai al populatiei. "Rusia nu poate fi competitiva din punct de vedere economic cu celelalte tari G8 daca declinul demografic si problemele legate de sanatate nu sunt rezolvate", a declarat Patricio Marquez, directorul Programului de Sanatate pentru Rusia, initiat de Banca Mondiala.

FUMAT. Conform datelor prezentate de Marquez, daca mortalitatea va ramane in continuare ridicata, populatia Rusiei va fi cu 30% mai mica in urmatorii 50 de ani. Din 1993, numarul locuitorilor din aceasta tara a scazut de la 143 la 137 de milioane. Speranta de viata in Rusia este de 66 de ani, in vreme ce in tari precum Germania este cu cel putin zece ani mai mare. Pe de o parte, expertii leaga acest fenomen de scaderea natalitatii, care afecteaza si celelalte puteri economice. Pe de alta parte, ei spun ca de vina este si mortalitatea alarmanta care se inregistreaza in randul populatiei tinere, indeosebi a muncitorilor care mor timpuriu din cauza consumului de alcool. Alte cauze ale acestei scaderi a populatiei sunt fumatul, alimentatia saraca si lipsa exercitiului fizic.

INVESTITII. Decesele accidentale sunt de cinci ori mai multe in Rusia, in comparatie cu Uniunea Europeana, iar cele cauzate de bolile neinfectioase precum cancerul sau problemele cardiace sunt de trei ori mai multe decat in tarile vestice. Pentru a reduce toate aceste cifre, analistul Marc Suhrcke, de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, crede ca este foarte important sa se investeasca mai mult in sanatate. Scazand mortalitatea, bunastarea populatiei ar putea creste cu pana la 29% in urmatorii 20 de ani, conform aprecierilor facute de Suhrcke.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă