x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Alergia din nas

06 Dec 2004   •   00:00

Sunt multi cei care bagatelizeaza guturaiul, nitica smiorcaiala a nasului, ceva stranuturi si, in rest, zicerea hazlie a lui Oscar Wilde: "Guturaiul tratat dureaza 7 zile, iar netratat, o saptamana".

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Profesorul Bradu Iamandescu, medic primar alergolog la Spitalul Colentina, atrage atentia ca nu trebuie minimalizat guturaiul, fiindca exista si guturaie cu componenta alergica, asa-numitele rinite alergice, care, daca nu sunt tratate, pe langa alte neplaceri legate de crize, pot degenera in astm alergic.

Guturaiul inseamna o inflamatie, nas infundat, nas care curge, cascada de stranuturi. Daca la aceste simptome se adauga si mancarimi ale nasului, ca si mancarimi ale ochilor, este vorba de rinita alergica declansata de diferiti alergeni. Rinitele alergice se declanseaza des la praful de casa, la asa-zisii acarieni, mici paianjeni ce nu se pot vedea cu ochiul liber, care se simt cel mai bine in camere fara aerisire, in casele la tara cu multe covoare, in atmosfera cu igrasie. Aceasta rinita produsa de praful de casa se manifesta tot anul, ea se numeste rinita alergica perena, se inteteste toamna, apoi in februarie-martie. Semnele acestor forme de rinite alergice sunt: stranuturile in salve, mai ales dimineata, nas infundat, mai ales seara. Exista tipul de rinita cu secretie apoasa ce se scurge din nas si alt tip cu nas infundat.

In 50% dintre aceste cazuri, rinita alergica perena se complica cu astm alergic. Mai exista o forma de rinita, cea sezoniera, de regula declansata de polen, ea dureaza cateva saptamani, poate luni, cat exista polen alergen. Tabloul clinic este acelasi, plus o reactie a conjunctivitei ochilor. Vara, aceasta rinita sezoniera poate derapa si ea in astm, apare sufocarea, respiratia suieratoare. Se mai adauga un factor insidios de gravitate, apneea, acea intrerupere a respiratiei in somn, care oxigeneaza prost creierul si duce la somnolenta in timpul zilei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rinita