Se spune că primăvara este anotimpul alergiilor, ceea ce este totuşi exagerat. Alergiile proliferează tot timpul anului şi trebuie să luăm măsuri şi să urmăm tratamente adecvate ori de câte ori este nevoie.
Dacă ne referim la alergiile la polen, ele nu se termină primăvara. E adevărat că pomii şi-au încheiat înflorirea, dar numeroase plante erbacee şi graminee, cultivate sau din flora spontană, produc polen tot timpul verii, până la sfârşitul lui august. Uneori, ele au flori foarte mici, destul de greu de remarcat, ceea ce nu le face inofensive. Din contră, cu cât floarea este mai mică, granulele de polen sunt mai mici, plutesc mai uşor, ajungând să fie inhalate. În general, polenul plantelor de vară călătoreşte la distanţe mari, de kilometri, şi chiar dacă nu le regăsiţi în vecinătate nu înseamnă că sunteţi scutiţi de aceste neplăceri.
În plus, stările alergice se agravează din cauza căldurii, a aerului uscat şi a poluării. Un important rol nefast asupra plantelor, animalelor şi omului îl au particulele de ozon. Nu ne referim la stratul de ozon situat în partea superioară a atmosferei, la 15-55 km deasupra Pământului, care are un rol crucial în menţinerea vieţii pe planeta noastră (ele filtrează radiaţiile ultraviolete solare). Vara, în aerul respirat se formează cantităţi mari de ozon, care pot ajunge la niveluri periculoase. Este vorba de o reacţie chimică între oxidul de azot, rezultat din arderile din motoarele vehiculelor şi oxigenul din aer, sub acţiunea luminii solare puternice din zilele de vară, care are ca rezultat final ozonul. Acesta produce inflamaţia căilor respiratorii şi alterarea funcţiilor pulmonare. Copiii expuşi astfel au şanse mai mari să facă ulterior astm bronşic.
Nu suntem scutiţi nici de alergeni casnici în această perioadă. Mucegaiurile continuă să prolifereze, mai ales în beciuri şi în băi. Acarienii care iubesc căldura şi umiditatea se înmulţesc exploziv vara, dezvoltându-se în aşternuturi, cuverturi, saltele, covoare etc., de unde rezidurile lor pot fi aspirate, generând reacţii alergice.
Simptomele alergiei sunt cele obişnuite: strănut, secreţie nazală abundentă, înroşirea ochilor şi lăcrimare, tuse, mâncărimi la nivelul nasului şi al ochilor. Urmaţi schema terapeutică pe care aţi stabilit-o cu medicul dumneavoastră: antihistaminice, decongestive, modificatori de leucotriene, spray-uri nazale sau irigaţie nazală, picături pentru ochi sau în cazurile mai severe corticoterapie sau imunoterapie. Pentru a vă proteja rămâneţi în casă în zilele uscate, fierbinţi, cu vânt, mai ales dimineaţa, când există niveluri mari de polen în aer. Închideţi ferestrele şi uşile şi folosiţi aerul condiţionat, ale cărui filtre trebuie însă curăţate periodic.
Dacă ieşiti purtaţi ochelari mari şi acoperiţi nasul şi gura cu o mască. Scuturaţi insistent sau spălaţi hainele cu care veniţi de afară. Când intraţi în casă faceţi un duş. De asemenea, spălaţi şi părul care poate păstra alergeni. Aspiraţi de două-trei ori pe săptămână, spălaţi lenjeria de pat şi cuverturile des şi nu le uscaţi afară. Evitaţi zonele poluate şi contactul cu fumul de ţigară.
Citește pe Antena3.ro