x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alergiile şi fibroza

Alergiile şi fibroza

de Florin Condurateanu    |    31 Aug 2007   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Şef de lucrări dr Irina Strămbu, director de cercetare la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", arată că pneumopatiile insterstiţiale difuze pot conduce la fibroză.PULSUL MEDICINEI
Şef de lucrări dr Irina Strămbu, director de cercetare la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", arată că pneumopatiile insterstiţiale difuze pot conduce la fibroză.

Iată căteva cauze care duc la fibroza plămănului. Şef de lucrări dr Irina Strămbu, director de cercetare la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", arată că pneumopatiile insterstiţiale difuze pot conduce la fibroză.

Alergia la mucegaiurile din făn nu dă astm, ci produce inflamaţii in plămăn cu febră şi lipsă de aer. Crizele alergice repetate duc la pneumopatii interstiţiale difuze generatoare de inflamaţii şi, eventual, de fibroze. Bolile numite silicoze, acele reacţii la pulberi, pot da şi ele fibroze pulmonare.

Unele medicamente pot da inflamaţii pulmonare, şi apoi fibroze. Nitrofurantoinul, unele citostatice sau unele săruri de aur folosite in tratamentul poliartritei reumatoide pot da fibroze.

Bolile de sistem, cum ar fi colagenozele şi vasculitele, afectează colagenul din toate ţesuturile plămănului, apărănd şi fibroze. Sarcoidoza este o boală cu cauză necunoscută, ce afectează plămănul şi ganglionii din torace. Mai rar boala evoluează spre fibroză, dar mai des afectează cordul, splina, meningele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă