x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Antibioticele viitorului

Antibioticele viitorului

de Steluta Indrei    |    10 Apr 2008   •   00:00
Antibioticele viitorului
Sursa foto: stockexpertcom /

Sîngele aligatorilor conţine substanţe din care se pot obţine noi antibiotice, informează cotidianul francez Le Monde.

Sîngele aligatorilor conţine substanţe din care se pot obţine noi antibiotice, informează cotidianul francez Le Monde.

 

Cercetătorii de la Universitatea din Louisiana au identificat în sîngele de aligator proteine capabile să distrugă microbii. Ei au prezentat această descoperire în cadrul reu­niunii anuale a Societăţii americane de biochimie, care s-a des­făşurat la 6 aprilie, în New Orleans.

Biochimistul Mark Merchant, coordonatorul studiului, a explicat că “preţioasele proteine sînt sintetizate în mod natural de leucocitele prezente în sîngele aligatorilor”. Aceste reptile au reuşit să su­pravieţuiască din cele mai vechi timpuri datorită proprietăţilor acestor proteine, care le conferă aligatorilor o imunitate de fier. Aşa se explică faptul că aligatorii fac faţă microbilor cu care se infectează în mod repetat prin hrană şi în urma luptelor violente pentru apărarea teritoriului.

 

STAFILOCOCUL AURIU. Experimentele de laborator au demonstrat că aceleaşi proteine implicate în imunitatea aligatorilor pot combate în mod eficient bacterii înalt patogene pentru om. Proteinele respective au distrus stafilococul auriu, bacterie rezistentă la antibiotice, care reprezintă în momentul de faţă cea mai mare ameninţare pentru pacienţii internaţi în spitale. Stafilococul auriu provoacă cele mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti. Bio­chi­miştii americani au demonstrat de asemenea că aceste proteine acţionează şi asupra ciupercilor Candida albicans. Studiile continuă pentru includerea proteinelor respective în compoziţia antibioticelor şi antifungicelor viitorului.

 

REZISTENŢĂ. Mark Merchant estimează că noile medicamente împotriva infecţiilor se vor afla pe piaţa farmaceutică în următorii şapte-zece ani. “Aceste noi proiecte sînt interesante”, spune profesorul Alain Goudeau, şeful departamenului de bacteriologie de la Centrul universitar din Tours, citat de Le Monde. “De la des­coperirea penicilinei de către Alexander Fleming în urmă cu mai bine de 60 de ani, antibioticele utilizate în prezent provin din cercetări efectuate pe microorga­nisme inferioare. Acum ne în­dreptăm atenţia şi către organisme superioare care ne pot oferi soluţii în lupta contra infecţiilor. Avem însă obligaţia de a respecta diversitatea lumii vii”, subliniază Alain Goudeau. O altă pro­blemă asupra căreia atrage atenţia profesorul francez se referă la dezvoltarea rezistenţei la antibiotice. “Cu cît un antibiotic este folosit mai des şi în mod necorespunzător, cu atît mai rapid el devine ineficient împotriva microbilor”. 

 

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă