x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aspirina pentru cei care sunt afectati de lupus

Aspirina pentru cei care sunt afectati de lupus

de Andrada Floria    |    30 Iun 2005   •   00:00
Aspirina pentru cei care sunt afectati de lupus

Varstnicii cu lupus eritematos sistemic isi pot ameliora capacitatea cognitiva (memorie, comportament, limbaj) cu ajutorul aspirinei.


In cadrul unui studiu realizat in Statele Unite au fost pusi sub observatia medicilor 123 de pacienti, dintre care 116 femei si 7 barbati, cu varsta medie de 41 de ani. Pacientii participanti la studiul SALUD (San Antonio Lupus Study of Neuropsychiatric Disease) prezentau, in afara de lupus, hipercolesterolemie (17% dintre ei), diabet (21%) si hipertensiune arteriala (48%). 54% dintre pacienti prezentau anticorpi propriii organismului, care actionau impotriva fosfolipidelor. Acestea sunt constituente deosebit de importante ale membranelor celulare. Fiecare celula din organism are in componenta aceste substante, ceea ce duce la concluzia ca o afectare a lor poate altera functia oricarui tesut sau organ.

Specialistii care au realizat studiul au ajuns la concluzia ca anticorpii care distrug fosfolipidele, impreuna cu administrarea anumitor medicamente, sunt factori care duc la regresul functiei cognitive la bolnavii de lupus eritematos sistemic, cu varsta peste 40 de ani. In cadrul aceluiasi studiu s-a descoperit insa ca administrarea regulata de aspirina acestor bolnavi poate duce de imbunatatirea capacitatii cognitive.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă