"Primavara este sezonul de risc maxim pentru pacientii care sufera de astm bronsic asociat cu rinita alergica", avertizeaza prof. dr. Dimitrie Dragomir de la Spitalul de Copii "V. Gomoiu". Rinita alergica si astmul bronsic sunt afectiuni asociate pentru ca sunt determinate de aceeasi cauza: inflamatia cronica a cailor respiratorii.
|
RISC. Stranuturile repetate si infundarea nasului pot provoca o criza de astm |
AVERTISMENT. Potrivit prof. dr. Jeana Rodica Radu, seful Clinicii de Alergologie de la Spitalul "N. Malaxa", "rinita alergica este o problema globala de sanatate ce poate afecta pana la 50% din populatie. Jumatate dintre pacientii cu rinita alergica sufera si de astm, iar pana la 80% dintre pacientii cu astm prezinta si simptome de rinita". Astfel, rinita alergica mareste de trei ori riscul de astm, crizele fiind mult mai frecvente din cauza acestei boli asociate. De asemenea, vizitele de urgenta la medic ale astmaticilor si riscul de spitalizare se dubleaza din cauza rinitei.
Rinita alergica este intalnita in special la copii. Semnele clinice ale bolii sunt congestia nazala, stranutul, rinoreea (scurgeri abundente de secretii nazale), inrosirea si mancarimea ochilor. Aceste simptome sunt frecvent ignorate. Insa, daca aceasta afectiune nu este tratata corect, creste riscul declansarii unei crize de astm, putandu-se ajunge la spitalizare din cauza agravarii astmului.
TRATAMENT. Avand in vedere stransa legatura dintre astm si rinita, medicii sunt de parere ca tratamentul utilizat trebuie sa fie eficient pentru ambele afectiuni. "Pana nu de mult medicatia pentru astmul bronsic si rinita alergica era disociata", arata prof. dr. Mircea Nanulescu de la Clinica de Pediatrie a UMF Cluj. "In prezent dispunem de un tratament pe baza de montelukast sodium, care poate trata ambele afectiuni prin administrarea zilnica a unei tablete". Tratamentul este gratuit pentru copii si studenti pana la 25 de ani, iar pentru adulti este compensat 50%, aflandu-se pe lista B de medicamente.