x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la carenta de fier

Atentie la carenta de fier

20 Dec 2004   •   00:00

Copiii cu deficit de atentie sau hiperactivi prezinta carenta de fier. Doctorul Eric Konofal si colegii sai de la Spitalul Rovert Debre din Paris au masurat nivelul fierului la 53 de copii afectati de hiperactivitate si la 27 de copii cu o stare buna de sanatate, care au format grupul de referinta.

AVERTISMENT. Pentru a preveni carenta de fier dati copiilor suplimente nutritive cu acest element
Potrivit medicilor, carenta de fier poate provoca tulburari in transmiterea informatiei la nivelul creierului care ar putea fi la originea hiperactivitatii. Studiul efectuat de echipa doctorului Konofal arata ca 84% dintre copiii cu tulburari de comportament aveau nivel mai scazut de fier decat cel normal, comparativ cu 18% copii hiperactivi din grupul de referinta. 32% dintre copii cu carente prezentau valori foarte scazute de fier in organism. Cercetatorii au mai stabilit, de asemenea, o relatie directa intre intensitatea simptomelor hiperactivitatii si nivelul fierului. Astfel, la copiii cu nivele foarte scazute de fier, simptomele de hiperactivitate erau extrem de puternice.

SOLUTII. Doctorul Eric Konofal nu numai ca a tras un semnal de alarma, dar a propus si cateva solutii. In opinia sa, suplimentele de fier reusesc sa reduca din severitatea simptomelor tulburarilor de atentie. Este ceea ce le recomanda parintilor ca prima masura de ameliorare a nivelului fierului in organism. Doctorul Konofal este de parere ca suplimentul de fier ar putea imbunatati activitatea creierului copilului hiperactiv. Aceasta solutie prezinta avantajul ca nu presupune efecte secundare si, totodata, conduce la reducerea dozelor de medicamente psihostimulente prescrise in aceste cazuri. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă fier