x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie! - Sarcinile multiple

Atentie! - Sarcinile multiple

de Magda Marincovici    |    30 Iun 2005   •   00:00
Atentie! - Sarcinile multiple

Le Figaro a publicat recent un articol privind cresterea numarului de sarcini multiple si, totodata, a cheltuielilor necesare in aceste cazuri. Articolul insista asupra faptului ca acestea sunt consecintele tehnicilor de reproducere medicala asistata.

Sarcinile multiple In editia din 27 iunie a.c., Le Figaro publica un articol privind cresterea numarului de sarcini multiple si, totodata, a cheltuielilor necesare in aceste cazuri. Articolul insista asupra faptului ca acestea sunt consecintele tehnicilor de reproducere medicala asistata.

Copenhaga a fost recent gazda celei de-a 21-a Conferinte a Societatii Europene pentru Reproducere Umana si Embriologie. Cu aceasta ocazie, printre alte interventii, au fost prezentate doua studii, unul francez si celalalt britanic, care au pus accentul pe costurile crescute ale sarcinilor multiple. Autorii studiilor au pornit de la faptul ca acest fenomen este efectul direct al dezvoltarii tehnicilor de reproducere medicala asistata.

COSTURI. Potrivit studiului francez, coordonat de medicul Jacques de Mouzon de la spitalul Kremlin-Bicetre, in Franta, costul unei nasteri prin sarcina unica este de 4.614 euro, de 12.730 de euro pentru gemeni si de 39.320 de euro pentru tripleti, respectiv de 8,5 ori mai mult comparativ cu un singur nou-nascut.

Tratamentele pentru infertilitate sunt cauza a aproximativ 30% din totalul gemenilor si tripletilor nascuti in Franta. In acest sens, medicul francez sustine necesitatea unei abordari economice si medicale de natura sa previna aceste sarcini multiple. Solutia ar fi diminuarea numarului de embrioni implantati prin fertilizare in vitro.

CALCULE. Un confrate britanic, ale carui lucrari au fost expuse in cadrul aceleiasi conferinte, a fost deopotriva interesat de aspectul financiar al sarcinilor multiple. Calculele lui arata ca, fata de costul unei nasteri simple, una tripla este de zece ori mai mare, iar cea gemelara, de trei ori mai mare.

In fata acestei realitati, unele tari au luat decizia de a reglementa numarul embrionilor implantati in operatia de feritilizare in vitro. In Marea Britanie, din mai 2004, numarul maxim de embrioni ce pot fi implantati este de doi. De la aceasta regula sunt exceptate femeile peste 40 de ani, in cazul carora se admite implantarea a trei embrioni.

BELGIA. In schimb, in Belgia, specialistii nu pot administra decat un singur embrion intr-un ciclu de fecundare in vitro. De altfel, un medic din Anvers a adus argumente conform carora bebelusii nascuti prin fecundare in vitro dintr-un singur embrion au o stare de sanatate asemanatoare celor conceputi ca urmare a mai multor implantari consecutive.

Concluzia apartine medicului Mouzon. Acesta a conchis: "Trebuie sa tinem seama de costuri atunci cand decidem asupra metodelor de reproducere asistata, caci banii nu sunt la nesfarsit. Banii sunt o problema atat pentru sistemul sanitar, dar si pentru buzunarul cetatenilor".

IN ROMANIA
In tara noastra, in general, se implanteaza trei embrioni in cazul unei femei sub 35 de ani si mai multi embrioni cand este depasita aceasta varsta. Aproximativ 25%-30% dintre sarcini sunt multiple, majoritatea gemelare, 5% tripleti si sub 1% cvadrupleti. In 1996, profesorul doctor Ioan Munteanu, seful Centrului de Fertilizare in vitro din Timisoara, efectueaza si reuseste sa aduca pe lume primul copil, un baietel conceput in vitro.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă multiple