La originea infarctului miocardic, a accidentului vascular cerbral si a arteriopatiei periferice exista o boala comuna: aterotromboza. Din aceasta cauza la fiecare zece minute moare un roman.
Aterotromboza se caracterizeaza printr-o ruptura neprevizibila a unei placi de aterom din peretele vascular, fapt ce duce la formarea unui trombus si blocarea vasului.Aceasta boala este responsabila de mai mult de 28% din decesele din intreaga lume, prevalenta ei fiind in crestere constanta, asa cum o arata statisticile alarmante privind incidenta infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.
In tara noastra, un om moare la fiecare 10 minute printr-un accident vascular cardiac sau cerebral, numarul deceselor prin aceste afectiuni dublandu-se practic in ultimul deceniu. Situatia este ingrijoratoare si pentru ca varsta la care apar aceste accidente cauzate de aterotromboza tinde sa scada sub 40 de ani, afectand oameni de varsta medie, in plina activitate profesionala.
RISC. Varsta si factorii genetici, factori ce nu pot fi modificati, au o pondere reala in aparitia aterotrombozei. Un risc inalt de aparitie a acestei boli il prezinta persoanele care au suferit un infarct, accident vascular cerebral sau arteriopatie periferica.
CONTROL. Profesorul doctor Eduard Apetrei avertizeaza ca âhipertensiunea arteriala supune peretii vaselor de sange unui stres care poate genera ruperea placii de aterom, ceea ce ar putea fi prevenit printr-un control sistematic al tensiunii arteriale". Atentie si la excesul de colesterol, deoarece acesta se depune pe peretele intern al arterelor si poate bloca fluxului de sange spre organe vitale, cum sunt inima si creierul. Pentru evitarea acestui pericol se recomanda o dieta saraca in grasimi. Diabetul si obezitatea sunt alti factori care predispun la aparitia aterotrombozei. De asemenea, aceasta boala este mai frecventa la fumatori si sedentari. Profesorul doctor Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare, considera ca pentru diminuarea ravagiilor pe care le produce aceasta boala este necesara o sustine financiara adecvata si accelerarea masurilor de preventie, aceasta fiind solutia reducerii mortalitatii prin aterotromboza.
Magda Marincovici
Simptome ce nu trebuie neglijate
Aterotromboza are o simptomatologie difuza care usor poate fi pusa pe seama oboselii, a stresului. Dar cand formele de manifestare persista inseamna ca trebuie sa conzultati specialistul. Principalele simptome ale acestei boli sunt:
- durere severa in piept care se extinde uneori la gat si brate
- paloarea fetei si transpiratie
- respiratie dificila
- slabiciune sau imposibilitate de a misca una din jumatatile corpului
- furnicaturi pe una din jumatatile corpului
- incetosarea sau pierderea vederii la un ochi
- dificultate in articularea cuvintelor
- dificultate in gasirea cuvintelor si intelegerea celor spuse de celelalte persoane
- dificultate in pastrarea echilibrului
- durere la nivelul unui picior dupa ce ati parcurs o anumita distanta