Consumul de lapte, oua, peste si carne de porc ar putea juca un rol important in declansarea crizelor reumatice. Informatia a aparut in revista Gut si este sustinuta de un studiu coordonat de un grup de cercetatori norvegieni.
Artrita reumatoida este forma cea mai frecventa de reumatism. Aceast boala, diagnosticata in general la persoane peste 40 de ani, prezinta o frecventa in crestere. Ea se manifesta prin inrosirea zonei afectate, inflamare, dureri, senzatie de caldura in articulatiile mainilor si picioarelor. Dar aceasta boala poate afecta si alte organe, cum ar fi ochii, plamanii, inima. LEZIUNI. Pe termen lung, artrita reumatoida provoaca leziuni permanente, deformarea grava a articulatiilor. Unele persoane afectate de aceasta boala spun ca durerile articulare s-ar amplifica dupa ce au mancat unele alimente. Doctorul Per Brandtzaeg si echipa sa au fost interesati de acest aspect. Rezultatul: pacientii suferinzi de reumatism au o reactie ce depaseste limitele normale la unele alimente cum sunt laptele, ouale, carnea de porc sau pestele. Motiv pentru care doctorul Per Brandtzaeg recomanda pacientilor sa nu ignore legatura dintre unele alimente si durerile articulare. Pentru ca la originea unor dureri articulare si a inflamatiilor pot fi chiar unele alimente. Astfel, daca o persoana suferinda de artrita reumatoida spune ca durerile se accentueaza atunci cand bea lapte sa-i dam crezare, deoarece exista o explicatie stiintifica la aceasta manifestare. (Magda Marincovici)Citește pe Antena3.ro