x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertismente pentru gravide, în caz de COVID

Avertismente pentru gravide, în caz de COVID

de Mihaela Bîrzilă    |    12 Feb 2021   •   07:36
Avertismente pentru gravide, în caz de COVID

Reputatul profesor universitar dr. Dimitrie Nanu trage un semnal de alarmă: gravidele și femeile care vor să rămână însărcinate trebuie să-și facă obligatoriu și teste COVID, printre sutele de analize pe care le fac. Gravidele care se infectează cu SARS-CoV2 riscă să dezvolte o formă mai gravă a maladiei, pe fondul modificărilor de sarcină - modificări de coagulare, modificări pulmonare etc. “Dacă se constată o scădere a nivelului de oxigen din sânge și nu dă rezultate ventilația, este de preferat ca medicii să intervină și să facă o naștere prin cezariană, chiar și pe făt prematur, pentru că viața gravidei este pusă în pericol”, explică medicul.  

În timpul pandemiei, s-a observat un fenomen periculos: gravidele nu s-au mai dus la fel de mult ca înainte să-și monitorizeze sarcina, de frică să nu se infecteze, dar urmărirea sarcinii este extrem de importantă, avertizează profesorul Nanu, cu o experiență de peste 50 de ani în obstetrică-ginecologie. “Covidul crește riscul de sângerare, crește riscul de hipertensiune indusă de sarcină, crește riscul de avort, poate duce la pierderea sarcinii, dacă viitoarea mămică nu se duce la controalele recomandate”.  

În privința vaccinării gravidelor, încă nu există studii suficiente. Este foarte discutabil. Totuși, esențial e ca decizia să fie luată de comun acord între medic și pacientă, în funcție de istoricul acesteia. Medicul știe ce efecte poate avea asupra ei și asupra copilului. “Dacă gravida lucrează într-un mediu cu potențial de risc de infectare, e mai bine să facă vaccinul decât să riște să facă o formă gravă a bolii”, este de părere profesorul Nanu. 

Riscul de malformații după vaccinare – strategii diferite la nivel mondial

Vaccinul pe bază de proteină ARN mesager nu pătrunde în nucleul celulei și, dacă nu pătrunde, riscul de a produce malformații nu există. În cazul celorlalte vaccinuri, făcute din virusul atenuat, ar putea pătrunde. Nu există totuși studii foarte multe care să arate dacă gravida pățește ceva în urma vaccinării. De aceea s-au adoptat strategii diferite la mondial. Americanii deja au vaccinat câteva mii de gravide și nu se întâmplă nimic. Europenii sunt mai reticenți, se feresc să facă o recomandare generală și au spus așa: e mai bine să le vaccinăm pe gravidele care sunt la risc, pentru că, dacă nu le vaccinezi, pot face boală și pot dezvolta o formă agresivă a bolii. Israelienii au altă strategie: vaccinează gravidele în trimestrul doi și trei de sarcină, pentru că riscul malformativ este minim. 

Supraveghere obligatorie 

Un alt semnal de alarmă tras de profesorul Dimitrie Nanu: gravidele care s-au infectat cu SARS-CoV2 preferă să stea acasă, mai ales dacă li se pare că au o formă ușoară a bolii, și ajung la spital prea târziu, când li se agravează starea. Ce medicamente pot lua pentru a se trata? Unele medicamente trec placentar, altele nu. Dacă sunt medicamente care nu trec, nu e nicio problemă, dar în cazul celor care trec placentar, nu se știe cum acționează asupra fătului.

 

La cât timp după covid poți rămâne însărcinată?

“Sarcina nu este contraindicată, dar este de preferat ca femeile să aștepte să se negativeze, să dispară și acele urme de virus care rămân în organism chiar și după vindecare și dispariția simptomelor”. 

Sechelele post-covid pun în pericol sarcina?

“Atentie! Tinerii cred că nu au nimic, fac forme respiratorii care nu par periculoase, dar riscă să apară mai târziu problemele respiratorii. O infecție în lăuzie este greu de gestionat, mai ales dacă pacienta are și comorbidități”. 

Ar trebui să se vaccineze femeile care alăptează?

“Dacă nu au trecut prin boală, da. Și, chiar dacă au trecut prin boală, e recomandat să facă testul anticorpi, pentru că nu toți bolnavii dezvoltă anticorpi. Se întâmplă mai frecvent la persoanele care au avut forme ușoare. Nu sunt studii care să arate că virusul se transmite prin laptele matern, dar se poate transmite prin secrețiile mamei. Poate fi periculos pentru bebeluș chiar și să stea în aceeași încăpere. Trebuie ținut departe de mamă pentru a se evita orice pericol. “

Prof. Univ. Dr. Dimitre Nanu: 

  • Doctor în științe medicale, specialitatea obstetrică-ginecologie
  • Membru corespondent al Academiei de Științe Medicale (2009)
  • Profesor Universitar de Obstetrică și Ginecologie, Facultatea de Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București
  • Profesor universitar titular la ȘCOALA DE STUDII DOCTORALE UMF “Carol Davila”

 

 

×
Subiecte în articol: dr. Dimitrie Nanu