Emil Boc a cerut Ministerului Sănătăţii să nu cumpere dozele de vaccin împotriva gripei noi, destinate copiilor, dacă producătorul nu îşi asumă răspunderea pentru eventuale reacţii adverse. Astfel, este posibilă amânarea cu consecinţe severe a imunizării contra virusului pandemic în cazul copiilor între 6 luni şi 6 ani.
Afirmaţiile lui Videanu le susţin pe cele ale lui Boc. Astfel, Videanu spunea ieri că Guvernul va utiliza vaccinul împotriva gripei porcine produs de Institutul Cantacuzino din Bucureşti dacă nu va reuşi să găsească o soluţie cu compania GlaxoSmithKlein (GSK). Totuşi, Ministerul Sănătăţii susţine că vaccinul pandemic de la GSK are toate aprobările. Iar într-un comunicat, firma producătoare precizează că siguranţa şi eficacitatea vaccinului sunt recunoscute de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA). "Am reuşit să rezervăm o cantitate mică de 500.000 de doze de vaccin pandemic PandemrixTM pentru a răspunde cererii urgente formulate de autorităţile române. Lotul este rezervat în acest moment pentru România. Datorită faptului că există deja o listă de aşteptare pentru livrarea de vaccin pandemic PandemrixTM, cele 500.000 de doze vor fi direcţionate către alte ţări în cazul în care România decide să nu le achiziţioneze", se menţionează în comunicat.
Potrivit aceluiaşi comunicat, firma a pregătit un contract standard pentru achiziţia vaccinului, indentic cu cel semnat în cazul a peste 40 de guverne din întreaga lume. Cert este că, la ora actuală, nu avem nici un vaccin contra virusului A/H1N1, că vaccinul de la Institutul Cantacuzino nu este suficient testat şi că, din păcate, campania de imunizare a copiilor între 6 luni şi 6 ani este amânată, crescând riscul de îmbolnăvire.
GSK mai anunţă că derulează 25 de studii clinice, în care sunt incluşi peste 10.000 de subiecţi, inclusiv adulţi sănătoşi, bătrâni şi copii (inclusiv sugari) pe tot cuprinsul Europei, în Canada şi în SUA, pentru a evalua mai departe eficienţa vaccinului pandemic (A/H1N1) cu adjuvant.
Citește pe Antena3.ro