x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei BENEFICII/Legumele colorate previn osteoporoza

BENEFICII/Legumele colorate previn osteoporoza

de Oana Antonescu    |    23 Ian 2009   •   00:00

Licopenul şi carotenul, pigmenţi naturali care se găsesc în unele legume şi fructe, protejează sistemul osos al vârstnicilor împotriva osteoporozei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de cercetătorii din SUA.

Roşiile, morcovii, ardeii roşii şi galbeni, portocalele şi mango previn pierderea osoasă la bătrâneţe
Foto: Stockxpert

Carotenoidele sunt un grup de pigmenţi naturali care se găsesc în legumele şi fructele roşii, portocalii şi galbene, respectiv în morcovi, roşii, dovleac, ardei galbeni şi roşii, gogoşari, portocale, lămâi, mango, papaya, pepene roşu şi galben. Carotenoidele de culoare galbenă şi portocalie sunt cunoscute sub numele de caroten, iar cele de culoare roşie – licopen.

Carotenoidele sunt antioxidanţi puternici, care protejează celulele şi ţesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi şi previn un număr mare de afecţiuni. Printre acestea se numără şi osteoporoza, au descoperit recent cercetătorii americani de la Universitatea Tufts, din Boston. Pigmenţii naturali din legume şi fructe au un efect protector asupra oaselor, prevenind pierderea osoasă care apare frecvent la vârsta a treia, au explicat specialiştii pentru dailymail.co.uk.

Cercetătorii au monitorizat pierderea osoasă din zona şoldurilor şi coloanei lombare a 213 bărbaţi şi 390 de femei cu o vârstă medie de 75 de ani, pe o perioadă de patru ani. Periodic, voluntarii studiului au completat chestionare cu privire la obiceiurile lor alimentare. La finalul celor patru ani, densitatea minerală osoasă era mai mică la persoanele care nu consumau în mod regulat legume şi fructe colorate, bogate în carotenoide. În special licopenul oferă această protecţie osoasă la vâstnici, au constatat cercetătorii.

 

Atenţie, vegetarieni!

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Tufts nu este primul care demonstrează importanţa alimentaţiei asupra bunei dezvoltări a sistemului osos. Specialiştii de la Western Human Nutrition Research Center, din SUA, au demonstrat într-un studiu publicat anterior că vegetarienii au o densitate minerală osoasă mai bună decât persoanele care consumă carne. Totuşi, calciul oferă cea mai bună protecţie pentru oase, iar laptele, brânzeturile şi iaurturile sunt cele mai bune surse de calciu. Doze mai mici pot fi luate şi din produsele din soia, din varză albă, broccoli, conopidă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă