x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Betisoarele din ochi

Betisoarele din ochi

15 Apr 2004   •   00:00

Si in legatura cu vedera umbla tot felul de pareri gresite. Conferentiar Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftaomologice, aduce adevarul stiintific in pozitia fireasca.

Astfel, multi rostesc urmatorul sfat: „odihneste-ti ochii, nu citi prea mult!", sau „ai vederea slaba, nu-ti alege o meserie in care sa desenezi la planseta". "n realitate, nici o boala oftalmologica nu impune absenta efortului vizual. Ba e bine pentru ochi sa-i folosesti cat mai intens.

Prima terapie este chiar efortul vizual. Copiii cu vicii de refractie corectabile cu dioptrii trebuie sa fie dirijati spre profesii de finete, in care sunt solicitati ochii, spre proiectare, calculatoare, scriere, cifre. Altceva trebuie sa evite copiii miopi, sa se fereasca de efortul fizic intens. La miopi retina e mai subtire si se poate dezlipi. Desi azi operatia de lipire a retinei nu mai este dificila, trebuie evitata aceasta neplacere. Si fiindca a venit vorba de miopie, unii miopi cu vechime incep sa zareasca tot felul de atisoare, de liniute, de firicele, de puncte care se plimba in campul vizual si de aici sperietura e gata. "n realitate, nu este vorba de vreo afectiune, implicit nu e nevoie de nici un tratament. Si o alta idee circula prin public: la adolescenta, cresc dioptriile unui ochelarist si, pasamite, asta e normal caci creste tot organismul.

Intr-adevar, miopilor de pana la minus 6 le cresc dioptriile o data cu dezvoltarea organismului la pubertate, dar hipermetropia nu creste o data cu cresterea organismului. Sunt unii purtatori de ochelari, in special miopii, care se incapataneaza sa doreasca o interventie chirurgicala pentru corectarea viciului de refractie si renuntarea astfel la ochelari. Ei bine, trebuie sa se sublinieze ca nici o operatie pentru corectarea viciilor de refractie nu se executa inainte de varsta de 18 ani.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă