x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bisturiu sau laparoscop?

Bisturiu sau laparoscop?

05 Aug 2004   •   00:00

Care este viitorul chirurgiei pe abdomen? Se vor impune interventiile laparoscopice miniinvazive in detrimentul marilor operatii cu bisturiul?

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Sau laparoscopia abdominala va fi limitata la interventii mai simple? La prima vedere si un necunoscator ar alege fara dubii interventia laparoscopica, in care se fac 2-3 incizii mici de o jumatate de centimetru sau de un centimetru, fata de taietura mare cu bisturiul pe abdomen. Conferentiar Nicolae Iordache, seful unei sectii de chirurgie de la Spitalul "Sf. Ioan", sustine ca azi aproape toate operatiile pe abdomen se pot face si laparoscopic daca echipa este antrenata in acest domeniu si exista si nivelul tehnologic corespunzator al aparaturii laparoscopice. Astfel, scoaterea vezicii biliare, dar si interventiile pe caile biliare se pot face laparoscopic, dar daca se constata si alte leziuni in zona respectiva interventia prin laparoscopie se poate converti apoi in chirurgie clasica. Tocmai de aceea un chirurg de abdomen trebuie sa stie atat chirurgie deschisa, cu bisturiul, cat si tehnica laparoscopica.

Conferentiarul Nicolae Iordache spune ca in privinta rezolvarii herniei hiatale, cea aparuta in zona de unire dintre esofag si stomac, care favorizeaza esofagita de reflux, se impune tot mai mult interventia laparoscopica. Dupa cum modern este sa fie scoasa splina tot cu instrumentele laparoscopice. Desi nu mai sunt atat de des intalnite, rezectiile de stomac mai exista, chiar daca s-au impus tratamente medicamentoase eficiente de stopare a ulcerelor. Unii ar fi inclinati sa spuna ca pentru a decupa o portiune din stomac trebuie intervenit doar cu bisturiul. Altii afirma ca taierea unei zone de stomac se poate face si cu laparoscopul. De altfel, interventiile miniinvazive laparoscopice se practica si pe uter, si pe ovarele cu chisturi, si in sarcinile extrauterine, si pe rinichi, si pe glandele suprarenale. Dar despre avantajele laparoscopiei in articolul urmator.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă