x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bolile de inimă şi banalele radiografii

Bolile de inimă şi banalele radiografii

de Magda Marincovici    |    13 Noi 2009   •   00:00
Bolile de inimă şi banalele radiografii
Sursa foto: /Stockexpert

Potrivit unui studiu efectuat de cercetători de la Imperial College din Londra, expunerea prelungită la doze mici de radiaţii, folosite în mod curent în spitale sau cabinete de radiologie, sporeşte riscul de infarct şi boli cardiovasculare.



Efectele acestor radiaţii sunt mult subestimate, consideră cercetătorii de la Imperial College din Londra. Ei au realizat un model matematic pentru a evalua riscurile de boli cardiovasculare provocate în urma expunerii la acest tip de raze. Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista Public Library of Science, Computational Biology.

Studiul demonstrează că riscul de boală coronariană şi de atac de cord este direct proporţional cu doza de iradiere.

EFECTELE IMAGISTICII MEDICALE
Pentru medici nu este o noutate faptul că frecvenţa bolilor cardiovasculare creşte la grupele de pacienţi care au urmat şedinţe succesive de radioterapie în doze mari. De altfel, radioterapia poate provoca inflamaţii la nivelul inimii şi al arterelor. Iată că studii recente au stabilit şi legătura dintre bolile cardiovasculare şi expunerea la radiaţii chiar în doze mici. Doctorul Mark Little, responsabilul grupului de cercetători, a studiat ipoteza potrivit căreia razele distrug la nivelul pereţilor arterelor monocitele (un tip de leucocite), care permit scăderea nivelului unei proteine implicate în procesul inflamator.

Această scădere este la originea inflamării structurilor inimii, de aici fiind doar un pas până la bolile cardiovasculare. Dacă acest mecanism, evidenţiat de cercetătorii de la Imperial College din Londra, este validat, el va fi luat în calcul nu numai în riscul pe care îl reprezintă în bolile neoplazice, dar, totodată, şi în cel al bolilor cardiovasculare.

Radiografia este unul dintre cele mai frecvente examene medicale. Chiar dacă nu este o tehnică medicală nouă, ea este încă de mare actualitate şi utilitate. În ultimele decenii, au apărut numeroase alte tehnici de imagistică medicală mai complexe, dar şi mai sofisticate (ecografie, computer tomograf, rezonanţă magnetică nucleară, PET scan, scintigrafie). Şi, totuşi, radiografia a rămas pe poziţie în medicină.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă