x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bomba lui 2005 se numeste SIDA

Bomba lui 2005 se numeste SIDA

de Steluta Indrei    |    23 Noi 2005   •   00:00
Bomba lui 2005 se numeste SIDA

In 2005 s-au inregistrat 5 milioane de noi cazuri de SIDA in lume. Acesta este "cel mai mare numar de infectii noi intr-un an de la inceputul epidemiei", reiese din raportul anual al Natiunilor Unite pentru SIDA.

Potrivit raportului dat publicitatii la New Delhi de Peter Piot, directorul Programului Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA, "numarul persoanelor infectate cu HIV a atins cel mai inalt nivel inregistrat vreodata". Astfel, in lume sunt 40,3 milioane de bolnavi in 2005, contra 37,5 milioane in 2003.

In 2005, peste 3 milioane de persoane au murit din cauza SIDA, dintre care o jumatate de milion erau copii. In total, SIDA a ucis peste 25 de milioane de persoane de la descoperirea sa in 1981, provocand una dintre cele mai devastatoare epidemii din istoria omenirii.

1 DECEMBRIE. Raportul a fost elaborat in apropierea Zilei Mondiale a SIDA, marcata la 1 decembrie, care anul acesta este dedicata prevenirii maladiei. Astfel, Peter Piot a pus accentul pe lacunele masurilor de prevenire. "Doar o persoana din 10 infectate cu HIV a facut un test si a aflat ca este contaminata", a explicat el. In plus, "un african din 10 si un asiatic din 7 care au nevoie de antiretrovirale au primit aceste medicamente in 2005", a adaugat responsabilul.

EUROPA DE EST. Cele mai semnificative cresteri ale numarului de cazuri s-au inregistrat in Europa de Est, Asia Centrala si Asia de Est, se arata in document. "In Asia, unde se gasesc tarile cu cea mai mare populatie de pe planeta - China, India si Indonezia - raporturile sexuale neprotejate, drogurile si neglijenta formeaza un cocteil exploziv care alimenteaza epidemia de SIDA. Conform estimarilor oficiale, prostitutia si consumul de droguri injectabile favorizeaza extinderea epidemiei in Rusia si Ucraina, cei mai afectati fiind tinerii.

Raportul a adus si cateva vesti bune. In unele tari din regiuni precum Caraibe si Africa de Sud, numarul infectiilor cu HIV a scazut. "Dar realitatea ramane urmatoarea: epidemia de SIDA este in continua crestere in ciuda masurilor luate la nivel mondial si national. Cu atat mai mult se impune adoptarea de urgenta a unor noi programe de prevenire a SIDA", a conchis Peter Piot.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sida