Pentru că nu îşi mai pot permite o vacanţă la litoral, tot mai multe femei, dar şi bărbaţi, apelează la solar pentru a se bronza. Ignoră însă avertismentele medicilor şi se expun riscului de a face cancer de piele.
Un sondaj, realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie şi citat de BBC, arată că aproximativ o treime dintre cei care vor renunţa anul acesta la vacanţa pe litoral, din motive financiare, se vor bronza la solar. Jumătate dintre cele 2.000 de persoane intervievate în cadrul studiului britanic sunt de părere că bronzul le conferă un aspect mai sănătos, iar 22% se consideră mai atractivi când au pielea ciocolatie.
"Deşi recesiunea le-a dat peste cap planurile de concediu pentru această vară, oamenii nu sunt dispuşi să renunţe la bronz. Folosirea unui solar ca alternativă la bronzul natural este, într-adevăr, mai puţin costisitoare şi mai rapidă. Dar, deşi o şedinţă de bronzat durează doar câteva minute, efectele negative asupra sănătăţii pot dura o viaţă", atrage atenţia specialistul Katy Scammell, de la Institutul de Cercetare a Cancerului.
ULTRAVIOLETE PUTERNICE
O singură şedinţă de solar pe lună este suficientă pentru ca riscul de cancer de piele să crească cu 50%, potrivit specialistului. Aceasta pentru că unele tipuri de ultraviolete emise de dispozitivele de bronzat sunt de aproape 15 ori mai puternice decât cele emise de razele soarelui la amiază. Ele sunt menite să accelereze procesul de bronzare, dar favorizează, în schimb, apariţia melanomului. "Ultravioletele emise de solar scad elasticitatea pielii şi favorizează apariţia prematură a ridurilor, dar cel mai grav risc la care vă expuneţi este can-cerul de piele", atrage atenţia medicul Katy Scammell.
Specialistul recomandă cremele autobron-zante celor care nu vor totuşi să renunţe la bronz în această vară, fiindcă acestea sunt o opţiune mult mai sănătoasă decât solarul.
Citește pe Antena3.ro