x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Burta suspiciosilor da rateuri

Burta suspiciosilor da rateuri

de Florin Condurateanu    |    30 Noi 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Cand nu sunt leziuni, nu sunt modificari anatomice si totusi apar neplaceri de-a lungul tubului digestive, acestea sunt asa-numitele tulburari functionale. Reamintim ca sub mucoasa si intre muschii tubului digestiv exista o retea nervoasa extinsa, care schimba informatii cu creierul si care poate sa influenteze tubul digestiv, provocandu-i balonari, diaree sau constipatie, ragaieli, arsuri etc.

Dar prof. dr. Alexandru Oproiu atrage atentia ca tulburarile functionale fara prezenta unor leziuni se intalnesc mai mult la tineri. La varstnic, peste 50-60 de ani, posibilitatea leziunilor organice e mult mai mare ca la tanar. Nu exista diagnostic de tulburari functionale daca se inregistreaza o scadere in greutate, pierderi de sange in fecale, hemoragii, situatii care indica prezenta unor leziuni. Diagnosticul de tulburari functionale, adica pe baza nervoasa, se pune numai dupa ce au fost excluse posibilele leziuni, adica modificari organice.

Tulburari functionale in tubul digestiv se intalnesc mai ales la oamenii introvertiti, cu firi inchise, grijulii in privinta sanatatii, la suspiciosi, la acesti indivizi sistemul nervos cantarind mult in buna sau slaba functionare a tubului digestiv.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă