x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Calatori, vaccinati-va!

Calatori, vaccinati-va!

de Steluta Indrei    |    17 Oct 2005   •   00:00
Calatori, vaccinati-va!

Vaccinarea celor care calatoresc este recomandata in mod special, deoarece deplasarile maresc probabilitatea de a contracta virusul gripal. Mai mult decat atat, calatoriile pot favoriza "combinarea" dintre virusul gripei aviare si cel al gripei umane.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca simplul fapt de a te afla cateva minute in preajma unei persoane bolnave de gripa este suficient pentru a te infecta. In plus, cel care contracteaza virusul este contagios si in perioada de incubatie, adica inainte de aparitia primelor simptome.

RECOMANDARI. Conform ghidului OMS pentru calatori, inaintea oricarei deplasari este necesar sa te informezi asupra riscurilor de boala in zonele pe care intentionezi sa le parcurgi. Asigura-te ca vaccinarile tale sunt la zi si consulta medicul de familie. Pregateste o trusa sanitara de calatorie care sa contina in principal materiale medicale si de prim-ajutor.

In timpul calatoriei evita orice contact direct cu pasarile, inclusiv atingerea celor aparent sanatoase, bolnave sau moarte. La fel ca in cazul oricaror boli infectioase, una dintre cele mai importante masuri preventive este spalarea frecventa si cu grija a mainilor, folosind sapun si apa (sau batiste igienice cu alcool).

Daca te imbolnavesti si prezinti simptome cum ar fi febra, dificultate in respiratie sau tuse, sau in cazul oricarei boli care necesita asistenta medicala prompta, apeleaza la cel mai apropiat serviciu medical local. Dupa reintoarcere urmareste starea de sanatate timp de sapte zile. Daca te imbolnavesti si ai febra, tuse sau dificultate in respiratie sau daca te imbolnavesti in timp de 10 zile, trebuie sa consulti un medic.

VACCINARE DUBLA
Academia Nationala de Medicina din Franta recomanda ca, alaturi de vaccinul antigripal, sa se efectueze si cel antipneumococic. Pneumoniile reprezinta prima cauza de deces prin boli infectioase, in ciuda existentei unui vaccin eficient. Terapia cu antibiotice contribuie la scaderea numarului de victime, dar din cauza rezistentei la aceste medicamente foarte multi oameni mor de complicatii pulmonare. Potrivit medicilor francezi, dubla vaccinare ar putea reduce considerabil numarul spitalizarilor si ar scadea cu 57% mortalitatea varstnicilor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă