O auzi adesea pe bunica văitându-se că o dor încheieturile. Ea se văicăreşte de durere de genunchi, de exemplu, spunând: "mă duc să-mi pun ceva căldură la încheieturi, să mă mai lase durerea". Însă se pare că această contracarare a durerii în articulaţii din pricini de reumatism, prin aplicarea de căldură, e greşită.
Mai degrabă e bine să pui rece pe o articulaţie, să pui pungi cu gheaţă ca să lupţi cu inflamaţia, uneori apărută în crizele de reumatism. O articulaţie care e puţin iritată nu suportă bine căldura.
Aceste contracarări în artroze pot fi de mai multe feluri. Întâi trebuie reamintit că clasa mare de boli reumatismale numite artroze cuprinde degradările în încheieturi, apărute prin uzură şi prin trecerea anilor. De regulă, este atacat cartilajul din articulaţie, care se mănâncă, se subţiază. Începe să doară osul, fiindcă nu se mai face lubrifierea, adică ungerea în articulaţii. Explică acest subiect, doctorul Florin Rădulescu, medic primar reumatolog.
ACID HIALURONIC ÎN ARTICULAŢII
Nu prea există medicamente care să prevină instalarea artrozei, adică să întârzie degradarea cartilajului. Se zice că unele suplimente nutritive ar stimula celula cartilajului să secrete lichidul de ungere. Dar nu există studii care să confirme această minune. În criză de artroză se pot face injectări de acid hialuronic în articulaţii.
Acest acid este un component de lichid sinovial, care unge articulaţia. Injecţiile cu acid hialuronic îmbunătăţesc vâscozitatea lichidului de ungere din articulaţie. E o infiltraţie de trei medicamente administrate într-o săptămână. Aceste injecţii se repetă la şase luni sau la un an. În plină criză de artroză, se fac şi infiltraţii cu cortizon pentru a scădea inflamaţia. În artrozele cu stricări accentuate ale cartilajului din articulaţie, medicamentele nu mai au efect şi trebuie să se treacă la o măsură radicală chirurgicală şi anume implantarea unei proteze, care să ţină locul articulaţiei deteriorate.