Potrivit unui studiu apărut recent in American Journal of Dermatology, antioxidantul EGCG protejează pielea de acţiunea nocivă a soarelui. Medicul Judy Rees şi echipa sa de la Dartmouth Medical School (New Hampshire) au studiat efectele ceaiului verde asupra 2.200 de adulţi. Unii dintre aceştia prezentau diferite tipuri de cancer de piele: carcinom basocelular, carcinom spinocelular şi melanom.
 tiPuri. Carcinomul se dezvoltă la o vărstă avansată şi nu afectează decăt zonele expuse frecvent la soare: faţa, gătul şi măinile. Aceste forme se tratează relativ simplu prin chirurgie. In schimb, melanomul este cel mai agresiv. Apare şi la persoane mai tinere şi poate afecta orice parte a corpului. Melanomul evoluează rapid şi poate fi fatal. Atăt carcinomul, căt şi melanomul sunt favorizate de arsurile solare. Razele UV modifică ADN-ul celulelor pielii, ceea ce conduce la cancer cutanat.
 Rezultatele studiului doctorului Rees arată că amatorii de ceai verde, care beau cel puţin o ceaşcă zilnic, prezintă cu 20%-30% mai puţine riscuri de a dezvolta cancer cutanat, in raport cu cei care nu obişnuiesc să bea ceai. Riscurile sunt şi mai mici in cazul celor care beau, de peste 10 ani, mai mult de două ceşti cu ceai verde zilnic. Autorii studiului ii avertizează pe băutorii de ceai că această licoare nu le permite totuşi să se expună excesiv la soare.
Â