x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerele ORL, in crestere - Conventus ORL Latina

Cancerele ORL, in crestere - Conventus ORL Latina

de Magda Marincovici    |    28 Apr 2006   •   00:00
Cancerele ORL, in crestere - Conventus ORL Latina

Pentru a treia oara, Bucurestiul este gazda Conventus-lui ORL Latina, eveniment la care participa peste 550 de personalitati in domeniul ORL din toate continentele. Conventus ORL Latina se organizeaza din doi in doi ani. La al 36-lea Conventus ORL Latina de la Bucuresti, organizat de prof. dr. Dorin Sarafoleanu si de echipa sa de specialisti, au raspuns invitatiei reputate personalitati in domeniul ORL: prof. dr. Desiderio Passali, prof. dr. Pais Clemente, prof. dr.A. Ramos, prof. dr. J. Magnan, prof. dr. M. Piemonte.

APRECIERE. "Aceasta reuniune este onorata de participarea unor personalitati stiintifice de notorietate mondiala din lumea latina si anglo-saxona. Acestea, alaturi si impreuna cu oto-rinolaringologii din tara noastra, sustin un program stiintific cu informatii contemporane, importante si necesare in practica, in cercetare, in instruirea academica si in formarea medicala continua", afirma prof. dr. Dorin Sarafoleanu, presedintele Congresului.

CALITATEA VIETII. Ideea majora a acestui Congres este "ameliorarea calitatii vietii pacientului cu afectiuni ORL", in sensul acuratetii diagnosticului, interventii chirurgicale moderne miniinvazive, diminuarii numarului de zile de spitalizare. Potrivit conf. dr. Codrut Sarafoleanu, "la ora actuala rinosinuzita cronica este boala cu cea mai mare indicidenta dintre toate afectiunile cronice. Astfel, la Clinica ORL a Spitalului "Sf. Maria" din Bucuresti, din 100 de pacienti cu afectiuni ORL, aproximativ 40% sufera de rinosinuzita cronica. Desi este o boala specifica adultilor, ea este intalnita din ce in ce mai frecvent si la copii.

PATOLOGIE. In Statele Unite, cele mai multe concedii medicale sunt acordate pentru aceasta afectiune, fenomen asemanator si in tara noastra. Principalele cauze ale acestei boli sunt neglijarea inflamatiilor cailor respiratorii, alergiile, poluarea si fumatul. Conf. dr. Codrut Sarafoleanu avertizeaza asupra cresterii numarului cancerelor ORL provocate de poluare, fumat, alcoolism.

Vestea buna este ca aparatura medicala de ultima generatie "face adevarate minuni in patologia ORL", spune conf. dr. Codrut Sarafoleanu. Din pacate insa, insuficienta fondurilor alocate sanatatii impiedica dotarea cu aceste aparate moderne.

Reuniunea de la Bucuresti a oferit sansa unui schimb de informatii extrem de folositor, mai ales tinerilor specialisti oto-rinolaringologi romani, in conditiile in care in acest domeniu "noutatile apar zilnic".

Conventus-ul ORL Latina se organizeaza pentru a treia oara la Bucuresti: primul in anul 1937, iar cel de-al doilea in 1984.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă prof latina