x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul ataca dezordonat

Cancerul ataca dezordonat

de Florin Condurateanu    |    19 Iul 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Cancerul lucreaza pe tacute si cand isi arata coltii, din pacate este in faza avansata. Explica aceasta boala parsiva prof. dr. general Teodor Horvat, seful clinicii de chirurgie toracica de la Spitalul Militar.

Cancerul de plamani da metastaze in creier, in oase, in glandele suprarenale si in ficat. El se intinde si in mediastin, spatiul neocupat de plaman din torace, si prinde vena cava superioara. Din cauza edemului in creier, sangele nu se mai intoarce cum trebuie la inima si apar dureri de cap. Cancerul poate prinde in mediastin si nervul recurent, bolnavului ii paralizeaza coarda vocala stanga aparand raguseala.

Unii bolnavi de cancer de plaman se sufoca, pentru ca s-a astupat bronsia cu tumora sau a fost prinsa pleura care secreta lichid. Respiratia se ingreuneaza, caci a fost prins de metastaze nervul frenic ce comanda diafragma. Se instaleaza din pricina cancerului pulmonar si simptome la distanta, cum ar fi durerile in articulatii si muschi, tulburarile de sensibilitate, paralizii pe jumatate de corp, simptome de lipsa de putere, caci muschii nu mai primesc comenzi de la sistemul nervos.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă