x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cănd se defectează mecanismele de saţietate

0
24 Iul 2007 - 00:00

Pe bună dreptate se vaită graşii. "Cum să nu-i invidiem pe oamenii slabi care mănăncă de rup şi dulciuri, şi păine, şi cărnaţi, beau şi bere şi rămăn tot ca nişte grisine, nu se aşază un deget de grăsime pe ei.

Pe bună dreptate se vaită graşii. "Cum să nu-i invidiem pe oamenii slabi care mănăncă de rup şi dulciuri, şi păine, şi cărnaţi, beau şi bere şi rămăn tot ca nişte grisine, nu se aşază un deget de grăsime pe ei. Iar noi ăştia cu burtă inghiţim in sec şi nu măncăm nici aia, nici aia, nici aia, că au multe calorii şi ne ingrăşăm doar că vorbim despre prăjituri, pateuri şi ardei umpluţi." Şi intr-adevăr, graşii au motive să-i pizmuiasă pe slabii cu metabolismul bine reglat. Astfel că măncarea este arsă şi nu devine depozit de grăsimi, pentru că suita complicată de mecanisme care reglează pofta de măncare, saţietatea şi arderea caloriilor din hrană la unii inseamnă mecanisme bine reglate, pe consum de energie, iar la alţii unul din evantaiul de mecanisme dă rateuri şi atunci creşte burta, creşte fundul, cresc hălcile de grăsime de pe spate şi de pe coapse. O mulţime dintre cei graşi işi caută un alibi pentru kilogramele in plus, aruncănd vina pe proasta funcţionare a glandelor şi nu pe faptul că se bat turcii la gura lor cănd incep să se infrupte din farfurie. Ei bine, scuza lor că glandele nu lucrează cum trebuie stă rar in picioare şi in puţine cazuri, sub 10%, obezitatea este dată de glande. In rest, in 90% dintre cazuri graşii mănăncă mai mult decăt consumă. Asistent universitar in medicină şi medic primar Monica Gheorghiu, de la Institutul de Endocrinologie "Parhon", explică obezitatea şi glandele. Obezităţile provocate de tiroidă nu sunt dese. Cănd tiroida duce la obezitate, aceştia nu sunt marii graşi, sunt mai ales cei vărstnici.

Hipotiroidia

Hipotiroidia, adică funcţionarea tiroidei cu puţine secreţii tiroidiene, nu provoacă grăsimea care se depune, ci duce la prezenţa apei in ţesuturi, care nu se elimină cu medicamente diuretice. Hipotiroidienii, cei care au un deficit de secreţie tiroidiană, sunt somnoroşi, parcă dormitează tot timpul, au faţa buhăită, pleoapele căzute, sunt lenţi, au o memorie slabă şi suferă de necazuri cardiovasculare. Acest tablou se intălneşte mai frecvent la femeile de peste 50 de ani. Copilul hipotiroidian, cu puţine secreţii de tiroidă, nu e un gras propriu-zis, e umflat, mai ales la faţă, cu un abdomen mare şi piele uscată şi gălbuie. Este somnoros, are o lentoare in tot ce face şi o intărziere mentală.

Măncare urătă, măncare frumoasă

Graşii sunt graşi nu că mănăncă mult, ci că mănăncă mai mult decăt consumă. Este vorba de o componentă genetică. O serie intreagă de mecanisme fine reglează căt se consumă din ce se mănăncă. Bineinţeles că are importanţă şi căt măncăm, dacă ne imbuibăm, dar decisivă este acţiunea creierului care reglează mecanismele fine ce stabilesc căt se consumă din ce se mănăncă. In intestin, există şi acolo hormoni. Unii spun: "Te-ai săturat, stomacul e plin, opreşte-te din măncat!", dar alţi hormoni comandă: "Mai mănăncă!". In hipotalamus, in acea glandă din creier se reglează acest mecanism. Tocmai fiindcă măncăm cu creierul există recomandarea ca, in cazul obezilor, măncarea lor să arate prost, să nu aibă aspect frumos şi tentant. Dacă măncarea e urăţică, creierul nu devine pofticios. Tot in cazul obezilor se recomandă ca in frigider măncarea să fie acoperită pentru ca oamenii graşi să nu o vadă cum deschid uşa frigiderului. Mai există o metodă de a incerca să slăbim. Un obez să-şi pună in farfurie cam căt mănăncă el de obicei, cam căt crede că ii trebuie ca să se sature. Şi după aceea, inainte de a se apuca de măncat, să scoată din farfurie un sfert sau o treime din cantitatea pe care a evaluat-o că ii va fi necesară. Astfel, din start işi micşorează cu un sfert sau o treime porţia de măncare.

Hormonul

Există un hormnon, leptina, produs de stratul de grăsime, care transmite creierului faptul că există destulă grăsime in organism şi că nu e necesar să mai mănănce. La obezi există un defect care opreşte mesajul leptinei spre creier şi astfel nu ajunge in cerebel informaţia că organismul are destulă grăsime. Cănd acest semnal al leptinei se incurcă pe drum şi nu ajunge la creier, la acesta ajung alte semnale care indeamnă "mănăncă, mănăncă!". Azi obezitatea este generată mai mult de faptul că se mănăncă mai mult decăt se consumă.

Obezitatea de pe burtă este mai periculoasă, obezitatea in formă de măr dă complicaţii. Obezitatea in formă de pară, cu grăsime mai mult pe coapse, e mai puţin periculoasă. De exemplu, este mai rău un dulce concentrat sau o băutură răcoritoare dulce decăt un castron de orez cu lapte. Orezul dă glucide ce se absorb mai lent şi atunci insulina fabricată de pancreas pentru a prelucra glucidele lucrează şi ea mai lent, se consumă mai lent şi senzaţia de saţietate durează. La lichidele dulci şi la dulciurile concentrate glucidele se absorb mai repede, insulina produsă de pancreas ca să tempereze glucidele rămăne fără obiectul muncii, şi această insulină, in lipsă de glucide, dă senzaţia că nu există saţietate şi indeamnă la a mănca din nou. Deci, in cazul lichidelor dulci şi dulciurilor concentrate, saţietatea durează mai puţin. Cel mai greu se absorb glucidele din proteine, de aceea graşilor li se recomandă proteine ca să dureze mai mult senzaţia de saţietate. Cei cu metabolism mai leneş nu ard caloriile, ci le depun. Unul din seria de mecanisme de reglare in cazul obezilor e defect. Obezii trebuie să mănănce alimente mai slabe in calorii sau să inghită medicamente care scad pofta de măncare sau care scad absorbţia grăsimilor in intestin. Fiindcă aceste medicamente au efecte secundare, ele trebuie luate doar sub supravegherea medicilor.

CREIERUL. De fapt, noi măncăm cu creierul. Aşa cum vedem cu creierul, auzim cu creierul. De ce se spune că măncăm cu creierul? Fiindcă vedem o măncare frumoasă, care ne tentează ca aspect, mirosim aromele unor măncăruri bine făcute, ne place gustul lor dacă ciugulim din aceste măncăruri. Imaginea, mirosul, gustul declanşează hormoni şi transmiţători care duc semnale la creier. Apoi creierul reglează mecanismele de saţietate şi de ardere sau de neardere a caloriilor. Măncăm cu creierul inainte de a mesteca. De fapt, salivăm de poftă, inainte de a mesteca măncarea.

Citeşte mai multe despre:   mananca,   creierul,   sanatatea noastra

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun
În procesul de evoluţie prin care omul s-a ridicat în două picioare, a adoptat poziţia bipedă, devenind împăratul a tot şi a toate, a rămas de desăvârşit adaptarea definitivă a coloanei vertebrale şi a...

Vitamina D ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus

Vitamina D ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus
Introducerea în alimente a vitaminei D ar putea preveni infectarea cu COVID-19,  sunt de părere specialiștii britanici. Ei cer autorităților să aprobe suplimentarea mâncării cu această substanță....

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!
Galerie Foto Avertismentul specialiștilor de la Centrul Național de Referință pentru Gripă: Vaccinați-vă, pentru a nu pune presiune dublă pe sistemul sanitar! Mai bine suflăm în iaurt, decât să avem o epidemie de gripă...
Serviciul de email marketing furnizat de