x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Capcane in TBC

20 Sep 2004   •   00:00

Degeaba mai exista spaima la auzul cuvantului tuberculoza, ea este o boala vindecabila daca o tratezi cu seriozitate si nu intrerupi tratamentul.

Continuam discutia cu sef de lucrari Irina Strambu, medic primar la Institutul de Pneumologie "M. Nasta". Deci tusea cu expectoratie purulenta si cu sange, o tuse intinsa pe toata durata zilei, prelungita peste trei saptamani, e principalul simptom de TBC. Aceasta tuse se asociaza si cu alte semne, lipsa de putere, scaderea poftei de mancare si pierderea unor kilograme, febra. Radiografia este un test, dar principalul examen este cel al sputei, unde se descopera bacilii Koch. Bolnavul trebuie internat fiindca el este contagios in aceasta faza. Se incepe urgent tratamentul cu patru medicamente: hidrazina, rifampicina, pirazinamida, etanbutol.

Terapia cu aceste patru antituberculoase dureaza doua luni. Tratamentul se continua acasa, dupa externare inca patru luni, insa se folosesc doar doua medicamente: hidrazida si rifampicina. Exista insa o capcana, dupa doua saptamani bolnavul se simte bine, tusea se diminueaza, ii revine pofta de mancare si se simte mai in putere, asa ca unii intrerup cu de la sine putere terapia. Este o grava greseala fiindca dupa sase luni, maximum un an tuberculoza recidiveaza. Si cand TBC-ul a revenit tratamentul e mai complicat, se face cu cinci medicamente si se intinde pe opt luni. In perioada de internare, bolnavii inghit pastilele sub supravegherea asistentelor. Dupa externare, pentru a se tine sub control continuarea tratamentului, bolnavii de TBC sunt chemati la dispensarul de pneumo-ftiziologie de trei ori pe saptamana, luni, miercuri si vineri pentru a-si inghiti pastilele sub controlul medicului pneumolog.

Trebuie subliniat ca tratamentul impotriva tuberculozei este gratuit pe toata perioada terapiei. Cand nu mai exista bacili in sputa, deci bolnavul nu mai este contagios, el poate sa-si reia serviciul, dar majoritatea bolnavilor prefera sa ramana in concediu medical toate cele sase luni.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă