x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Căsătoria după 40 de ani

Căsătoria după 40 de ani

de Oana Antonescu    |    05 Mai 2009   •   00:00
Căsătoria după 40 de ani

Sunt multe motivele pentru care bărbaţii şi femeile, deopotrivă, amână căsătoria după vârsta de 40 de ani.



"Cei mai mulţi invocă centrarea pe carieră, gândind că mai întâi ar trebui să se realizeze profesional pentru a putea susţine o familie. Dincolo de această motivaţie, există şi alte aspecte care contribuie la intrarea târzie într-o căsnicie. Unul dintre acestea ar fi trăirea unei experienţe mai puţin fericite.

Ieşirea dintr-o relaţie de lungă durată, de exemplu, relaţie finalizată cu un eşec sau o suferinţă, poate duce la o reacţie de vigilenţă în ceea ce priveşte angajarea într-o nouă relaţie. Uneori, o astfel de experienţă poate duce chiar la dispariţia disponibilităţii de a investi încredere şi sentimente"
, potrivit psihologului Ştefania Niţă, de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti.

Alteori, teama de dependenţă poate ţine partenerii unui cuplu de durată departe de căsătorie. O altă categorie de persoane, cele egocentriste, preferă relaţiile de durată medie sau scurtă, în locul celor de lungă durată, care implică şi perspectiva căsătoriei.

FĂRĂ PRESIUNI
Ce şanse de reuşită are o căsătorie săvârşită după 40 de ani? Sigur că reuşita depide de la persoană la persoană şi de la relaţie la relaţie, dar "foarte important este ca angajamentul să vină din ceea ce simt ambii parteneri şi nu ca o consecinţă a presiunii făcute de unul dintre ei. Când nu este o decizie impusă, căsătoria vine ca o etapă firească a relaţiei în care sunt implicaţi cei doi şi are şanse mult mai mari de a fi echilibrată", spune psihologul Ştefania Niţă.

Dacă oficializarea relaţiei are loc în urma presiunii venite din partea unuia dintre parteneri ("trebuie să facem ceva cu relaţia noastră... nu mai pot aştepta... am stat destul... dacă nu ne căsătorim plec), atunci căsnicia va purta presiunea dată de acest "trebuie". Cum va evolua relaţia? Fie tensiunile vor răbufni la un moment dat, fie căsnicia va fi una de convenienţă.

LA A DOUA CĂSNICIE
Cu siguranţă că experienţele anterioare îşi spun cuvântul asupra unei căsnicii. Astfel, partenerii aflaţi la a doua căsătorie evaluează ce a mers şi ce nu a mers în relaţia anterioară şi devin mai atenţi la nevoile celuilalt. Tocmai de aceea a doua căsătorie este de obicei mai echilibrată decât prima, atât afectiv, cât şi în ceea ce priveşte respectarea autonomiei şi intimităţii partenerului de viaţă.

VÂRSTA ÎŞI SPUNE CUVÂNTUL
Atât bărbaţii, cât şi femeile ajung la maturitate în jurul vârstei de 40 de ani şi au de trecut un prag psihologic. De cele mai multe ori, atingerea acestui prag atrage după sine o serie întreagă de schimbări, inclusiv dinamica de cuplu se schimbă. Dacă în prima tinereţe bărbaţii şi femeile au tendinţa de a se centra exclusiv pe serviciu, pe realizarea profesională şi financiară, după vârsta de 40 de ani atenţia lor este orientată mai degrabă spre aspectele emoţionale, afective.

Şi independenţa celor doi este mai mare şi aceasta pentru că nivelul de dependenţă, intensitatea nevoii de prezenţă permanentă a celuilalt este mai mică. Partenerii unui cuplu matur nu se agaţă unul de celălalt, nu au acea nevoie constantă de prezenţa, sprijinul şi suportul celuilalt şi nu se sufocă, aşa cum de multe ori se întâmplă la vârste foarte tinere. Sub aceste aspecte, şansele de reuşită ale unei căsătorii realizate la vârstă matură sunt mai mari.

IMPUNERE
Ajunse la vârsta de 40 de ani, multe persoane gândesc că este cazul să se căsătorească. Principalul motiv pentru care fac acest pas este teama de singurătate, mai ales la bătrâneţe. Căsnicia este în aceste cazuri un gest autoimpus, care nu vine din ceea ce simt, ci mai degrabă din necesitate, iar în alegerea partenerului afinităţile joacă un rol secundar.

MATURITATE
Multe dintre cuplurile formate după vârsta de 40 de ani sunt reuşite, consolidate emoţional şi echilibrate în modul de a relaţiona. Potrivit psihologului Ştefania Niţă, acest echilibru se explică tocmai prin faptul că partenerii se află într-o nouă etapă a vieţii, caracterizată prin maturitate şi echilibru.

×
Subiecte în articol: sanatatea cuplului