x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce greşeli fac românii când ţin diete

Ce greşeli fac românii când ţin diete

de Steluta Indrei    |    23 Mar 2012   •   21:00
Ce greşeli fac românii când ţin diete

Aproape jumatate dintre romani considera ca au o greutate prea mare si nu sunt multumiti de acest lucru. Iar 41% cred ca ar trebui sa tina un regim de slabire, dar inca nu au inceput o dieta. Acestea sunt principalele rezultate ale unui studiu realizat de Herbalife si intitulat "Atitudini si comportamente in stilul de viata al romanilor".

Dietele sunt foarte populare in randul romanilor, insa foarte putini apeleaza la metode sanatoase de scadere in greutate. Potrivit studiului, derulat anul acesta in luna ianuarie, 42% dintre romani au urmat un regim de slabire cel putin o data in viata, dar majoritatea (67%) au fost nemultumiti de rezultate. Aceasta pentru ca multi dintre ei tin diete fara a consulta un medic nutritionist si fac numeroase greseli.

Putini romani fac si sport atunci cand tin un regim alimentar pentru a slabi. O alta greseala care reiese din studiu este renuntarea la mese pentru a scapa de kilogramele in plus. De exemplu, 71% dintre romani spun ca au incercat sa slabeasca renuntand la masa de seara. "Ceea ce nu ajuta la nimic in pierderea kilogramelor si nici nu este un obicei sanatos, pentru ca organismul are nevoie si de masa de seara", semnaleaza dr Serban Damian, specialist in nutritie, cel care a prezentat rezultatele studiului.
Doar 3% dintre romani stiu ca un regim alimentar echilibrat inseamna mese fara excese, cu proportii bune pentru toate componentele nutritive. "Un program corect de nutritie trebuie sa asigure un aport echilibrat de calorii, carbohidrati buni, proteine de calitate, grasimi sanatoase, fibre alimentare, vitamine si minerale", explica dr Serban Damian.

Programul de mese nu este respectat de majoritatea romanilor. Numai 35% dintre ei incearca sa manance trei mese pe zi, iar pranzul este masa principala a zilei pentru mai mult de jumatate dintre cei chestionati. 30% nu acorda importanta mesei de dimineata, declarand ca iau micul dejun doar rareori sau niciodata.

Cresterea consumului de apa este printre cele mai populare metode de slabit printre romani. Nu mai putin de 68% dintre ei au baut multa apa in incercarea de a scapa de kilogramele in plus. "Dar, evident, acest lucru nu este suficient", aminteste dr Serban Damian. Medicamentele pentru slabit sunt si ele destul de populare, 20% dintre cei care au incercat sa slabeasca au apelat la ele. Alti 17% au luat suplimente alimentare.
O alta metoda gresita la care recurg romanii pentru a slabi este renuntarea la gustarile dintre mese. Peste o treime dintre cei intervievati au facut acest lucru din dorinta de a deveni mai supli. "Aceasta nu este o solutie. Gustarile intre mese sunt chiar importante pentru tinerea sub control a poftelor culinare, cu conditia ca acestea sa fie alcatuite din fructe, legume, suc de fructe, nu mai mult de cateva alune sau seminte", spune nutritionistul Serban Damian.

Romanii nu sunt deloc prieteni cu sportul. Jumatate nu fac deloc sport la ora actuala, in timp ce numai 21% practica o activitate fizica o data pe saptamana. Pentru 58% din romanii care au incercat sa slabeasca, plimbarile lungi au reprezentat principalul tip de activitate fizica efectuata in paralel cu regimul. "Nu este rau, dar plimbarile nu ajuta la slabit. Pentru asta e nevoie de exercitii fizice sustinute", potrivit medicului Damian. Peste 17% dintre respondenti nu au facut nici un tip de miscare in paralel cu dieta, dupa cum reiese din acest studiu la care au participat 802 persoane, barbati si femei, din mediul urban, cu varste intre 24 si 50 de ani, avand minimum studii liceale sau postliceale.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei