x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce mancam, ce bem - O paine adevarata

Ce mancam, ce bem - O paine adevarata

de Magda Marincovici    |    03 Ian 2007   •   00:00
Ce mancam, ce bem - O paine adevarata
Un produs de panificatie Dobrogea
Painea noastra cea de toate zilele poate fi painea integrala Dobrogea. Este un produs de panificatie din faina neagra fortifiata cu vitamine si minerale. De aceea, este o paine integrala autentica, fiind recomandata in dietele sanatoase.

Paine integrala Dobrogea. Pe eticheta sunt precizate urmatoarele ingrediente: faina neagra de grau 1250 vitaminizata si mineralizata (faina grau 1250; vitamine: B1, B2, PP, B9; minerale: fier), apa, drojdie, sare iodata, amelioratori de faina (enzime fungice si bacteriene, antioxidanti: acid ascorbic E 300, gluten vital).

ANALIZA. Din analizarea etichetei, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca "produsul este o adevarata paine integrala, din faina neagra fortifiata cu vitamine si minerale, recomandata in dietele sanatoase, datorita profilului nutritional echilibrat. Este o paine integrala autentica si nu un fals obtinut din faina alba si coloranti". De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi precizeaza ca acest sortiment de paine contine, pe langa glucide cu absorbtie lenta (amidon), fibre alimentare necesare sanatatii tractului digestiv, utile in combaterea constipatiei si in scaderea nivelului colesterolului, cu actiune de prevenire a cancerului de colon.

CONCLUZIE. In functie de toleranta individuala, acest sortiment de paine poate constitui "baza dietei zilnice, asa cum este recomandata si de piramida alimentara", spune in concluzie profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Aceasta categorie de paine are o densitate calorica medie de aproximativ 240 Kcal/1030 Kj/100 grame.

PRUDENTA. Produsul va fi consumat cu precautie de persoanele cu sensibilitati ale colonului, iar in cazul diabeticilor se vor respecta indicatiile medicilor. Profesor doctor Mencinicopschi atrage atentia si asupra glutenului, din cauza caruia acest sortiment de paine nu va fi consumat de suferinzii de celiachie, o boala a aparatului digestiv manifestata prin intoleranta alimentara la gluten.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă paine