x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgie - Bisturiul si obezitatea

Chirurgie - Bisturiul si obezitatea

de Florin Condurateanu    |    28 Ian 2007   •   00:00

Milioane de oameni rostesc cu regret: "Mor de pofta, dar nu pot sa ma ating de mancarea asta, ca ingrasa". Din pacate pentru cei mai multi trebuie sa functioneze un principiu fara nici un dubiu. Ca sa slabesti, pana la urma, metoda cea mai sigura este imputina-rea mancarii. Cumpatarea in regimul alimentar este calea sigura de a "intra" in silueta corespunzatoare atat normelor de frumusete, cat si criteriilor de sanatate. Sunt multi oameni, mai ales femei, care se amagesc cu recurgeri la bisturiu, dar se indoapa cu mancaruri doldora de calorii. Dar operatiile care modifica sistemul digestiv pentru slabire se aplica numai in marile obezitati, care aduc cu ele si o multime de boli complicate. Abia cand indicele corporal depaseste 40 si cand obezitatea este severa, chirurgia e obligata sa intervina. Dar orice schimbare a proiectului initial nu prea e indicata. In chirurgia bariatrica, ori se introduce in stomac o sfera ce micsoreaza volumul stomacului, ori se monteaza in exterior un inel, care imparte in doua camarute stomacul, transformandu-l intr-un fel de clepsidra, astfel ca mancarea intra mai intai in incaperea de sus, mai mica, declansand senzatiile de satietate. Sau se face o mare operatie, facand in intestinul subtire un fel de litera Y, astfel incat nu toata lungimea intestinului subtire sa absoarba alimentele, ci o portiune mai mica. Dupa cum nici topirea grasimii sau scoaterea unui strat de grasime prin operatii estetice nu te scapa de mai mult de 3-4 kg si oricum trebuie sa-ti mai pui pofta in cui in fata prajiturilor si mancarurilor grele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă