Chirurgia estetică nu mai este o preocupare strict feminină. Dovadă: numărul tot mai mare de bărbaţi care au trecut pragul clinicilor de specialitate în ultimii ani. Şi ei, ca şi femeile, vor să-şi îmbunătăţească aspectul, să şteargă semnele îmbătrânirii şi să-şi remodeleze silueta.
"Aproximativ 10% din totalul celor care apelează la chirurgia estetică sunt bărbaţi. Accesul la informaţie a jucat un rol important în acest sens. Bărbaţii care solicită asemenea intervenţii sunt bine documentaţi, ştiu exact ce vor şi la ce să se aştepte. Pe de altă parte, este vorba şi despre o mai mare preocupare pentru aspect. Medicina estetică oferă acum o multitudine de soluţii, care se adresează deopotrivă femeilor şi bărbaţilor", spune doctorul Radu Voicu, medic primar de chirurgie plastică şi reparatorie în cadrul Spitalului Universitar CF 2 din Bucureşti.
Bărbaţii tineri apelează la rinoplastie (corecţia nasului), otoplastie (corecţia urechilor) sau la operaţia de micşorare a sânilor (ginecomastie). Pe măsură ce înaintează în vârstă, zona de interes a bărbaţilor devine faţa, fiindcă semnele îmbătrânirii devin din ce în ce mai vizibile. "Femeile sunt preocupate de apariţia ridurilor şi de alte imperfecţiuni ale feţei încă de la vârsta de 25-30 de ani, în vreme ce bărbaţii recurg la chirurgia estetică abia de la 40-45 de ani. Cele mai solicitate proceduri după această vârstă sunt blefaroplastia (corecţia pleoapelor) şi corecţia ridurilor", spune specialistul.
Rinoplastia
Nasul este elementul central al feţei, iar atunci când el nu corespunde unor criterii estetice se poate recurge la o operaţie de remodelare a nasului. "Bărbaţii solicită rinoplastia, pentru micşorarea sau pentru îndreptarea nasului. Femeile, în schimb, doresc şi corecţii de detaliu, cum ar fi ridicarea nasului sau îngustarea bazei acestuia. Asemenea detalii preocupă mai puţin bărbaţii, fiindcă ei trec mai uşor peste anumite aspecte", potrivit doctorului Radu Voicu. Femeile sunt mai puţin preocupate de aspectul urechilor, şi aceasta pentru că le pot ascunde cu părul. Mulţi bărbaţi sunt însă complexaţi de forma şi de dimensiunile urechilor încă de la pubertate. Din fericire, pentru ei există acum intervenţia chirurgicală de corectare a urechilor. Tinerii sunt cei care solicită în mod deosebit această procedură, a constatat specialistul.
Ginecomastia, hipertrofia glandei mamare, este o problemă strict masculină pe care foarte mulţi bărbaţi o ascund sub bluze largi. "Un procent destul de mare de bărbaţi are ginecomastie, dar foarte puţini apelează la chirurgie plastică. Şi în aceste cazuri, tot tinerii sunt cei care apelează la chirurgia estetică, pentru a micşora dimensiunea glandei mamare", potrivit doctorului Radu Voicu.
Semnele îmbătrânirii
Pleoapele lăsate, pungile de sub ochi trădează vârsta şi din ce în ce mai mulţi bărbaţi apelează la chirurgia pleoapelor (blefaroplastie) pentru a căpăta un aspect mai tânăr şi pentru a elimina pungile inestetice. Corecţia ridurilor este şi ea o preocupare tot mai frecventă pentru bărbaţi. "Bărbaţii, ca şi femeile, pierd elasticitatea pielii pe măsură ce înaintează în vârstă şi recurg la chirurgia estetică pentru a şterge ridurile de pe frunte, pe cele care apar între sprâncene sau pe cele de la coada ochiului (aşa-numita labă a gâştei). La fel de solicitate sunt şi procedurile care elimină ridurile din jurul gurii", precizează doctorul Radu Voicu. Bărbaţii apelează frecvent şi la peeling chimic fie pentru corectarea ridurilor (după vârsta de 40 de ani), fie pentru ştergerea cicatricelor acneice (în cazul tinerilor până în 30 de ani).
Între 30 şi 40 de ani, când bărbaţii încep să ia în greutate, iar dieta şi fitnessul nu dau rezultate, lipoaspiraţia devine soluţia salvatoare pentru unii bărbaţi. Această procedură este solicitată îndeosebi pentru îndepărtarea excesului adipos de pe abdomen şi flancuri, aşa-numitul colac de salvare. "După o lipoaspiraţie, bărbaţii respectă cu o stricteţe mai mare decât femeile regimul alimentar şi adoptă un stil de viaţă mai sănătos, fiindcă vor să-şi menţină noua siluetă pentru cât mai mult timp", spune doctorul Radu Voicu.
IMAGINE. Procentul femeilor care apelează la chirurgie estetică îl depăşeşte cu mult pe cel al bărbaţilor, şi aceasta pentru că, spun psihologii, ele pun un accent mult mai mare pe propria imagine, dar şi pentru că bărbaţii se acceptă mai uşor pe sine şi trec mai uşor peste unele imperfecţiuni fizice.
SFATUL MEDICULUI
Calviţia, căderea definitivă a părului, se poate corecta printr-o procedură din ce în ce mai solicitată de bărbaţi în ultimii ani, inclusiv în România: implantul de păr. "Firele de păr sunt prelevate din regiunea cefei, fiindcă părul este mai des pe această zonă, iar cicatricea nu este vizibilă. Implantarea se efectuează în mai multe şedinţe. Calviţiile care apar în urma unor arsuri, a unor afecţiuni ale scalpului sau a părului nu pot fi remediate prin implant", atrage atenţia doctorul Radu Voicu.
Citește pe Antena3.ro