In farmacii si supermarketuri exista numeroase suplimente nutritive. Cui sunt recomandate si ce beneficii prezinta, in conditiile unei oferte bogate si a faptului ca ele se pot procura si fara indicatia medicului, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
MAGDA MARINCOVICI
Suplimentele nutritive au compozitie diferita in functie de categoria de persoane carora le sunt recomandate. Medicii spun ca suplimentele sunt indicate femeilor insarcinate, tinerilor care fac efort intelectual deosebit, sportivilor, fumatorilor, persoanelor care doresc sa amane debutul procesului de imbatranire si celor care urmeaza diete de slabire.
GRAVIDE. Pentru femeile insarcinate sunt indicate suplimentele care contin vitamina B9. Necesarul de vitamina B9 la femeia insarcinata este mai mare, iar lipsa acesteia poate provoca malformatii grave ale creierului fatului. Suplimentele cu B9 sunt recomandate doar daca alimentatia nu acopera necesarul zilnic al femeii gravide. Dar o alimentatie echilibrata din care nu lipsesc spanacul, salata, branzeturile si ouale pot tine locul suplimentelor cu B9.
OBOSEALA. Suprasolicitarea creierului este frecvent intalnita la elevi si tineri in perioadele de evaluari si examene. Pentru a face fata suprasolicitarii, suplimentele care contin vitamina C sunt cele mai profitabile pentru ei.
ANTIBATRANETE. Ce-i drept pilula tineretii vesnice nu a fost descoperita. Totusi, exista suplimente alimentare care au in compozitie principalii antioxidanti: vitaminele A, E si C, precum si seleniu. Aceste elemente lupta contra excesului de radicali liberi. Este stiut ca marirea numarului radicalilor liberi este principala cauza a degradarii celulelor, in special a celulelor pielii, facilitand imbatranirea prematura. Suplimentele nutritive pe baza de antioxidanti au efecte pozitive si in cazul fumatorilor, in conditiile in care tabagismul este o sursa de invadare a organismului de catre radicalii liberi, care altereaza structura celulelor.
Citește pe Antena3.ro