x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ciocolata și cartofii prăjiți, responsabile pentru punctele negre

Ciocolata și cartofii prăjiți, responsabile pentru punctele negre

01 Oct 2016   •   10:19
Ciocolata și cartofii prăjiți, responsabile pentru punctele negre
Sursa foto: Alliance/Getty Images/iStockphoto

Punctele negre sau comedoanele sunt o formă de acnee, în care porii pielii sunt astupați. Atunci când celulele uleioase, moarte, ale pielii astupă acești pori, blocându-i, apar punctele negre sau cele albe. Diferența dintre ele este că, în cazul punctelor negre, porii înfundați rămân deschiși iar oxigenul din aer oxidează uleiurile care îl astupă, modificându-le culoarea în maro sau negru. În cazul punctelor albe, porii se închid, iar vârfurile umflăturilor sunt mai albe și ies în relief.

De obicei, punctele negre apar în zona feței, în special pe nas, de o parte și de alta a nasului. Mai pot apărea pe umeri sau pe spate. Există câteva cauze despre care se spune că sunt asociate frecvent cu apariția punctelor negre. Printre acestea, fluctuația hormonilor în organism, mai ales în perioada pubertății sau în timpul menstruației la femei, producția excesivă de ulei, când pielea este mult mai grasă ca de obicei, alimentația nesănătoasă, alimentele prăjite, dulciurile, alcoolul și cafeaua pot spori apariția punctelor negre.

Alimentația joacă așadar un rol foarte important în apariția punctelor negre, iar o dietă corectă poate duce la diminuarea lor. Este bine să consumați alimente care reduc inflamația, atât în interior și în exterior și cresc numărul bacteriilor benefice din intestine, cu rol în detoxifierea organismului și eliminarea toxinelor care pot duce la apariția punctelor negre.

Alimentele probiotice, precum chefirul sau murăturile contribuie la eliminarea bacteriilor nocive, în timp ce alimentele bogate în zinc, precum semințele de dovleac, de in, chia sau cânepă îmbunătățesc imunitatea. Pentru sănătatea pielii, medicii recomandă și consumul alimentelor care conține vitamina A – morcovii, spanacul, ficatul de vită. Citricele, fructele de pădure, legumele cu frunze verzi trebuie de asemenea consumate, pentru conținutul lor mare de vitamina C, un antioxidant puternic care protejează pielea.

La capitolul interzise, intră alcoolul și cafeaua, zahărul și alimentele bogate în carbohidrați, ciocolata, prăjelile și mâncarea tip fast-food.

 

×